Byggahus.se

Grannen river eternittak!

Status:
Stängd
 1. F
  Medlem Nivå 5
  Tycker nog han gjort otroligt mycket bättre än de flesta genom att lyfta pallen så högt som möjligt, ta loss de försiktigt, låta de glida ner till pallen. Din jämförelse med att fälla ett träd 5 meter från huset, ja om det är en novis som fäller trädet kan man kräva att de säger till innan. Här känns det som en jämförelse med någon som arbetar som trädfällare som innan fällning monterat fast 3st vajrar så det inte kan ramla över grannens hus.
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem · Nivå 9
  Det kan du ju få tycka. Jag skulle också pratat med grannen om jag skulle fälla träd 5 m från hans hus men jag skulle aldrig få för mig att informera grannar 80 m ifrån om jag ska plocka ner ett eterni-tak. Det ser jag som en orimlig/onödig insats
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem Nivå 1
  Jösses vilka trådar du skapat TS, 15 stycken om asbest och eternit i olika stadier av panik. Alltså lugna ner dig, du kan inte leva ditt liv sådär att du har asbest-ångest så fort du ska hänga upp en tavla.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 9
  Håller med! Tänk på blodtrycket TS. Tänk också på att vuxna ofta överför sina rädslor på sina barn
   
 5. Z
  Medlem Nivå 1
  Hej har jobbat som asbestsanarare i 12 år och gränsen för att ha skydd vi har haft är ca 10 meter från brytpunkt av eteriten
   
 6. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Hur högt/lågt träd?

  Ett träd som är tex 10m högt kan lätt slå sönder delar av grannens hus om trädet råkat falla åt fel håll.

  Det är lite (väldigt stor) skillnad på att fälla ett träd fem meter ifrån grannens hus och ta bort eternitplattor från ett tak 80 meter från grannens hus.
   
  • Laddar…
 7. G
  Medlem Nivå 5
  Intressant svar! Tack
   
 8. B
  Inredare Nivå 1
  LOL!

  "Grannen jobbar som bagare hemifrån pga Corona och nu luktar det vanilj- och/eller florsocker men även kanel från ventilationen."
   
 9. Staffan2000
  Medlem · Nivå 16
  Om TS bott precis intill grannen. Hur hade du avskärmat taket?
   
  • Laddar…
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Beklämmande att läsa detta, du följer inte reglerna:

  Läs här: https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/privatpersoners-hantering-av-asbest/
   
  • Laddar…
 11. GRS
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Jag förstår din oro men som flera har påtalat innan så behöver du inte vara speciellt orolig. Asbest frigörs från eternit när man sågar/borrar eller slipar i det, ytterst små mängder kommer när en takpanna bryts/knäcks. Helt klart är det en fördel att spruta på vatten för att förhindra dammning. Såg att någon nämnde grusvägen som en risk och det stämmer, kvartsit-damm från grusvägar är absolut inget att leka med då det kan ge silikos (stendammslunga). Därav att man lägger på salt på grusvägar på sommaren. Jag hade hållt sonen borta från trädgården tills grannen är klar, mest för hans skull men jag hade inte varit orolig. Jag jobbar bara med saneringar och hantering av miljöfarliga massor och där finns betydligt farligare ämnen runt omkring oss än lite asbest.
   
  • Laddar…
 12. GRS
  Medlem Nivå 1
 13. M
  Husägare · Nivå 12
  Tio sidor inlägg som jag sammanfattar med två meningar:
  - Asbest är farligt. Hade en morbror som jobbade inom VVS och dog i sviterna av mesoteliom som spred sig vidare i kroppen, så jag vet.
  - Har man en paranoid rädsla så är det inte heller hälsosamt. I det här fallet plockas det ner plattor hyfsat försiktigt, på avstånd, med vinden bortåt.
  Bara att ta det lugnt och fokusera på nåt roligare.
   
 14. Eriksgatan
  Allvetare Nivå 7
  Men en så jäkla tur att just min far dog av en enda asbestfiber då, så att ingen i hela världen någonsin behöver oroa sig längre. 57 år gammal blev han. Han hade aldrig ens sett en eternitfabrik utan jobbade som rörläggare. Ett väl dokumenterat fall som jag vet länge användes i undervisningen om lungcancer, både röntgenbilder och preparat från hans lunga. Du borde nog sluta hitta på "egna fakta" när det gäller saker som kan skada andra människors hälsa. Därför avstår jag själv att försöka utvärdera riskerna med taket som TS frågar om.
   
  Redigerat 27 maj 16:05
 15. P
  Husägare · Nivå 8
  Jag tycker grannen skött detta bra. För att sätta det i perspektiv, informerade du själv din granne när du misstänkte asbest i mattan du rev ut eller när du var rädd att trimmern skulle orsaka besvär nära din eternitfasad? Eller pannrummet eller kakelplattan eller skivan i ladan?
  Om grannen skulle vara mer oroad än vad du är (i motsvarande grad som du är mer oroad än vad jag är) skulle han kunna tycka att du behövde göra det.
  Troligen inte. Det är detta jag mfl i tråden försöker förmedla.