92 005 läst · 183 svar
92k läst
183 svar
Grannen har byggt in oss vi kommer inte ut från våran ”mark”.
Om jag förstått rätt tillhör den föreningen och är för en bostadslänga som är bortom garagenT Tovan skrev:Det saknas så mycket fakta från TS i den här tråden. Den garagebyggnad som syns på hens bild, står den på föreningens mark eller tillhör den en helt annan fastighet. Jag gissar på det senare. När föreningen bildades borde föreningen då i sina upplåtelseavtal inte inkluderat sista metern utan låtit den vara allmänning inom föreningen och inte tillåtit att staket fick byggas hela vägen.
Om det är fallet, så finns väl en kompromisslösning, attV Vattenteam skrev:
Då kanske finns en kompromisslösning, att TS får en garageplats där och det byggs en dörr i baksidan av garaget, där TS har sin plats.B Bengt Numelin skrev:
Claes Sörmland skrev:I grund och botten är ju detta en fråga mellan styrelsen och grannen. Det är där det finns ett upplåtelseavtal och det är där det eventuellt finns ett avtal om exklusiv nyttjanderätt för viss av föreningens mark för en viss bostadsrättshavare. Styrelsen måste kliva in och redogöra för hur dessa avtal ser ut.
Även i BRF?? det är ju inte enskild fastighet. Jag hade ringt kommunen och bett dem komma och titta.HittaDorisk skrev:
Be styrelsen om skriftligt till er båda att planket ska rivas. Be sedan styrelsen komma och markera var er gräns går.
Sen kan ni eller er trevliga granne bygga ett staket på sin tomt. Staket ska vara indraget så att skötsel kan ske på utsidan utan att man inkräktar på grannens tomt.
Sen kan ni eller er trevliga granne bygga ett staket på sin tomt. Staket ska vara indraget så att skötsel kan ske på utsidan utan att man inkräktar på grannens tomt.
Kan grannens Friggebod ha kommit dit under tiden som det var en förskola? Om det är så har inte grannen myglat med bygget. Även om han har placerat den där så är det dumt att ta reda på hur det ligger till och använda det som ett slagträ mot grannen för att få en passage till BRFs interna väg.
Om det är ett svartbygge så kan det möjligen användas i en antydan vid samtal eller skriftligt meddlelande.
Om det är ett svartbygge så kan det möjligen användas i en antydan vid samtal eller skriftligt meddlelande.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 172 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 172 inlägg
Friggebod kan inte uppföras i anslutning till förskola. Det är för en- och tvåbostadshus.B Bengt Numelin skrev:Kan grannens Friggebod ha kommit dit under tiden som det var en förskola? Om det är så har inte grannen myglat med bygget. Även om han har placerat den där så är det dumt att ta reda på hur det ligger till och använda det som ett slagträ mot grannen för att få en passage till BRFs interna väg.
Om det är ett svartbygge så kan det möjligen användas i en antydan vid samtal eller skriftligt meddlelande.
Så otroligt många dumma svar, ni har valt att flytta till en Brf med grannar och gemensamt ägande och önskar direkt bli ovän med grannen, styrelsen och förmodligen halva grannskapet…, Varför köpte ni inte villa med tomträtt, bygglov osv… så många som inte bör bo i ett kollektiv!!! Att ta in kommunen för svartbygge kontroll kommer ju garanterat göra er populära bland övriga i ert samägande)) Sälj och köp en friköpt radhus, äg inte ihop med andra om ni inte är bra grannar, Brf:er och styrelser behöver verkligen inte boende som ni. Styrelsen jobbar för ett litet arvode och förmodligen är inte ens hälften av dom boende beredda att engagera sej i styrelsen pga av alla oändliga löjliga konflikter mellan grannar. Vuxna människor som behöver lära sej vad grannsämja är, men fokuserar istället på sina ”rättigheter” som sällan ens är rätt…
Förskolan kan vara lokaliserad i en hyrd brf lägenhet. Så var det i en brf där jag bodde. Förskolan hyrde två brf-lägenheter. (kjedjehus). De byggdes ihop. Sedan byggdes även ett förråd på tomten plus lekstuga.Claes Sörmland skrev:
Efter ca 15 år så flyttade Förskolan och lägenheterna såldes. Ett sambopar köpte båda och både förråd och lekstuga stod kvar. Så visst går det.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 172 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 172 inlägg
För att ta ett radhus (eller två!) i bruk som förskola krävs bygglov för att ändra användningen från enbostadshus till förskola. När man väl har ändrat användningen så är radhuset inte längre ett enbostadshus och därmed får man inte uppföra en friggebod till det.lilytwig skrev:Förskolan kan vara lokaliserad i en hyrd brf lägenhet. Så var det i en brf där jag bodde. Förskolan hyrde två brf-lägenheter. (kjedjehus). De byggdes ihop. Sedan byggdes även ett förråd på tomten plus lekstuga.
Efter ca 15 år så flyttade Förskolan och lägenheterna såldes. Ett sambopar köpte båda och både förråd och lekstuga stod kvar. Så visst går det.
Vill förskolan ha förråd så får den söka bygglov för att uppföra ett sådant.
fult staket. kräv att de river det. det framgår ju tydligt att ni ska kunna komma ut mellan husen. det ruttna staketet skulle jag riva själv om de vägra. Billigt skitE Emmmeliee skrev:Hej jag är helt ny här så vet inte vilket forum jag ska lägga detta i men jag behöver verkligen hjälp!
Vi köpte en bostadsrätt radhus med nyttjanderätt på mark ansluten till huset.
Vi fick inga tomtanvisningar av brf. Vi som ni ser har en garagevägg längst med hela baksidan och grannen har byggt in oss! Vi har försökt lösa detta med grannen men han fick ett raseriutbrott och skrek att vi inte kunde komma och ta av hans tomt för att komma ut, mm. Ska lägga till att det vita planket som ni ser på bilden står om man går efter planket som står mellan våra altaner på våran sida och sattes upp av förra ägare snett för som fick inte röra busken längst bort enligt grannen trots att rötterna då är på våran sida.. vi har haft en från styrelsen här och kollat och han anser att vi får göra vad vi vill med plank och buske för det står på ”våran” sida. Trots detta fick vi absolut inte röra det enligt våran granne innan styrelsen gett honom direktiv hur vi ska göra mellan tomterna.
Han har flera byggnader på sin del och säger att han har papper på dessa och bygglov, problemet är bara att det har varit ett dagis i våra två delar som nu splittrats och brf har då missat att dela tomten så att säga. Hur får han bygglov då på sin mark och dessutom så nära oss? Alla andra i föreningen har så dom kommer ut från sin trädgård men då inte vi, vi har som sagt ett garage som då sköts av brf som tomtgräns vilket jag har svårt att tro då dom iaf måste gå genom vårat hus för att genomföra underhåll på detta.. det är så märkligt alltihopa då det finns allmänning för alla andra men inte för oss. Vänder ut och in på oss och vi vill verkligen inte gå med trädgårdsavfall genom huset. Måste även bygga om trallen då den lutar in mot huset ska vi då behöva gå med allt detta genom huset? Som det ser ut så idag så är hans tomt då våran och våran hans då ingen avdelning gjorts av brf men vi blev nerstampade i skorna av denna charmiga granne. Det står som sakt inte i köpeavtalet eller i mäklarbrochyren att det är en inhägnad trädgård. Har pratat med styrelsen sedan 15 juni men dom gör inget mer än att säger att vi ska komma överens med grannen hur vi ska göra?
Ursäkta för ett väldigt rörigt inlägg det är mer till denna soppa så vet inte hur jag ska hitta rätt hjälp.
Då ska vi se om vi kan reda ut detta.Claes Sörmland skrev:
Vi börjar med det uppenbara. Som Claes så fint sammanfattat ovan så behöver man ett bygglov för ändrad användning. Nu var det ju ett dagis som sedan blev 2 st bostäder. Dokument för detta finns att få tag hos kommunens bygglovsavdelning.
Nästa dokument i ordning är orginalupplåtelsen. Denna kan man få av förste ägaren alternativt av bostadsrättsföreningen.
Sen kan vi fortsätta med den ekonomiska planen och stadgarna, dessa kan man få via bolagsverket eller föreningens hemsida/styrelse.
Sen tar man fram detaljplanen för området. Detta hittas ofta på kommunen hemsida.
Med all denna information kan man nu bilda sig en uppfattning hur saker hänt i tid och hur tanken med området var.
Jag gissar dock att dokumentationen inte innehåller något av vikt som man kan peka på i detalj. Då får man gå vidare på hur det faktiskt ser ut i verkligheten.
Oavsett hur faktiskt gränserna för uteplatsen går för de 2 nyupplåtna bostadsrätterna går så är det rimligt att anta att föreningen inte skall behöva gå genom en bostadsrättsinnehavarnas hem för att kunna utföra underhåll på garagets bakvägg. Med all rimlighet så skall det finns minst en väg in bakom och gränsen borde sluta en så pass bit innan att föreningen utan att beträda bostadsrätternas uteplatsyta för att kunna utföra underhåll på garageväggen.
Så med denna argumentation kan man kontakta föreningen och fråga hur det är tänkt att föreningen skall utföra underhåll av garageväggen. Iom detta för man över problemet till föreningen och sas hjälper styrelsen att få bra argument att agera mot en medlem som verkar allt annat än trevlig att ha att göra med. Om styrelsen inte är så medgörlig så skicka in ett yrkande så att frågan blir behandlad på nästa styrelsemöte. Man kan ju hinta om att om styrelsen inte agerar så kommer en motion till stämman att skickas in.
Går man denna vägen så kan man glömma allt om grannens bygglov, altaner och buskar. Det blir istället föreningens rätt till tillträde för att kunna utföra underhåll på garaget som blir frågan. Om det går så långt att det hamnar i en motion kan man ju lägga till likabehandlingsprincipen för externt tillträde till uteplatsen, men då kanske det även skall finnas någon ritning som visar denna lösning för andra bostadsrätter.