Byggahus.se
Hej!

Jag tänkte höra hur ni resonerar kring följande scenario.

Jag har några fasadlampor på garaget som skall anslutas (6 st ledlampor på 6 watt var -> totalbelastning på 36 watt). Det går ett gulrör i marken mellan garagebetongplattan och husets krypgrund. I husets krypgrund finns det två befintliga uttag varav ett används till avfuktaren.

Måste man investera i en dyr jordkabel typ EKKJ och sätta upp en ny central i garaget, eller vore det okej att dra en vanlig Biltema-IP44-skarvsladd (RDOE, http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Stromforsorjningssladd/Skarvsladd-2000018270/) genom gulröret?
 
Skarvsladdar på det viset är inte ok. Det behövs ingen herrejösses EKKJ heller utan lägg en EKLK, N1XV eller EKKJ av klenare area, 2,5 eller 1,5, och anslut fast i uttaget. Finns det ett tomrör upp i centralen så är det också användbart.
Finns säkert någon mer kabeltyp som kan vara lämplig.
 
  • Gilla
byggsson
  • Laddar…
tommib
RV-K, eller Aceflex, är nog det billigaste du kan dra. Här är den från Jula. http://www.jula.se/catalog/el-och-b...lation/installationskablar/rv-k-kabel-412481/ Finns säkert billigare från andra håll. Även de kablarna som Fotografen räknar upp är bra och det skiljer inte jättemycket i pris. Terminera i en vettig kopplingsdosa i garageänden och gå vidare med lämplig kabel till fasadlamporna.

Skarvsladd är inte tillåtet.
 
  • Gilla
byggsson
  • Laddar…
Toppen! Tack! Då vet jag vad som gäller!
 
En uppföljningsfråga...

Antag att man lägger EKKJ 4x2,5 + 2,5 mm² i gulröret mellan krypgrunden och garage/friggeboden. Jag har tre oanvända 16 dvärgsäkringar i husets elcentral. Jag har även idag ett oanvänt 20-rör ned i krypgrunden.

Skulle det vara idé att mata varsin mindre undercentral i garaget respektive friggeboden med ovanstående 16A dvärgisar, och säkra av i garage & friggebod till 10A? Jag har mätt upp sträckan och kabellängden verkar bli 25 meter krypis->garage även 25 meter krypis->friggebod.

Vad jag förstått så rekommenderar många att man drar grövre kablar från inkommande matarskåp och installerar nya huvudcentraler i garage respektive förråd vilket medför att man separerar anläggningarna med skilda jordfelsbrytare, vilket ger en robust lösning.

I mitt fall är det dock förenat med lite praktiska grävsvårigheter, samt även en kostnadsfråga (för mig som slutkund), och undrar om undercentralsförslaget ändå kan vara acceptabelt?

Belastningen kommer vara lite belysning, några radiatorer, samt VU till enklare verktyg så som cirkelsåg, sticksåg, eller grovdamsugare etc. Har svårt att se att det skulle någonsin överskrida 2500 watt.
 
Redigerat:
Mikael_L
Jaha, det är inte bara belysningen på fasaden, utan matning till hela garaget alltså?

Då måste lite mer beaktas.
Vill du ha en undercentral i garaget, eller slippa?
Vill du styra ljuset från huset eller garaget, eller via tidur/skymningsrelä?
Har du starkt elnät, eller svagt och/eller långa servisledningar?
 
Hej Mikael_L!

Ska försöka besvara dina frågor:

>Vill du ha en undercentral i garaget, eller slippa?
Slipper jag, så är det väl bra antar jag..?

>Vill du styra ljuset från huset eller garaget, eller via tidur/skymningsrelä?
Jag hade tänkte att styra belysningen med Z-wave (Qubino eller Fibaro switchar)

>Har du starkt elnät, eller svagt och/eller långa servisledningar?
Bor i ett nybyggt villaområde så med tanke på att vägar/el/fiber gjordes för några år sedan, så "tror" jag att det bör vara okej.
 
Mikael_L
Då är det frågan om inte det bästa är att du säkrar ner dina 16A säkringar till 10A, kör en N1XV 5g2,5 eller EKKJ 4x2,5+2,5 till en inte alltför liten kopplingsdosa i garaget.
I denna dosa grenar du ut till tre st enfasgrupper, som får försörja det som ska ha ström i garaget.
Och då drar du 1,5mm2 kabel till allt i garaget.

Då kan du inte ha trefas eller tvåfas i garaget, utan får hålla dig med enfaslaster.
Med en liten undercentral kommer du ifrån den begränsningen.

http://www.nimaab.se/se/grp/jordkabel.php
Nimas produktsortiment kan du få hem till en swedol-butik.
 
  • Gilla
byggsson
  • Laddar…
Tack för ditt svar Mikael_L!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.