Fylla ut brant sluttningstomt

1k läst  13 svar

 1. V
  Medlem Nivå 3
  Vi har köpt en högt belägen fastighet där en relativt stor del av tomten består av en sluttning (stenblock från istiden) samt kuperad skogsmark nedanför sluttningen. Vi skulle vilja utnyttja den här delen av tomten också eftersom den har "bästa läget" mot havet till. Har läst på forumet om liknande projekt men inte hittat någon som löst det med en så stor höjdskillnad som vi har. Ca 5-6 meter höjdledes, 30 meter långt och ca 10 m bredd. Vid tomtgräns fortsätter sluttningen men inte särskilt brant. Där finns inga hus eller bebyggelse.

  Finns det någon som gjort något liknande eller någon som har tips på lösningar? Vi behöver givetvis en j*kla massa fylle men det byggs mycket i kommunen så det ska gå att ordna om vi har tålamod. MEN: själva "vallen", hur ska den byggas? Kan man stapla stora sprängstenar så högt? Påla? (Berg under) Gjuta en gigantisk stödmur? Är det ens möjligt för en rimlig peng?
   
 2. T
  Besserwisser Nivå 5
  Funderat på att terrassera i två omgångar?
   
 3. P
  Medlem · Nivå 6
  Alternativ bygga ett stort trädäck? Kanske inte i nivå med högsta punkten för då får du ett väldigt högt trädäck men en trappa ner 2-3 meter sen trädäck?
   
 4. V
  Medlem Nivå 3
  Ja vi har diskuterat det! Hade helst haft en enda stor gräsmatta men går inte det är det ett alternativ.
   
 5. V
  Medlem Nivå 3
  Bra ide, hade ju blivit riktigt snyggt och användbart. Lite orolig för vindfånget under den enorma altanen bara när sunnanvind ligger på men det borde ju gå att lösa. Tål att tänkas på
   
 6. P
  Medlem · Nivå 6
  Bilder underlättar ju alltid också :)
   
  • Laddar…
 7. V
  Medlem Nivå 3
  Svårt att rita men vitt markerar där vi vill fylla ut. Rött = tomtgräns
   
 8. pacman42
  Medlem · Nivå 11
  Sprängsten kan läggas så brant att det I praktiken inte går att klättra uppför branten utan att använda händerna. Grannen har så mot min tomt...

  I grannområdet så finns några hus på liknande tomter först har fyllt med sprängsten och sedan byggt en altan sista biten för att få hela tomten i ett plan. Vi får bygga altan på en höjd av 180cm utan bygglov i min kommun...
   
 9. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  Trädeck på stöttor går alldeles utmärkt. Jag har själv imponerats av denna och liknande små promenader på Nordens ark i Bohuslän. Kan dom, kan TS?

  images.jpg
   
  • Laddar…
 10. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 11
  Fylla ut så mycket kräver marklov från kommunen och en hög altan kräver troligtvis bygglov från samma kommun. Börja där och kolla vad du får göra innan du bestämmer dig för att fylla ut eller bygga trädäck.
   
 11. V
  Medlem Nivå 3
  Yes allt över 50cm kräver marklov :)
   
 12. R
  Medlem · Nivå 11
  Varför förstöra en svart pist?
  Fundera på om du inte kan göra något häftigt med backen.

  Alt. en pool med 6 meters djup.
   
 13. V
  Medlem Nivå 3
  Jag spelar hellre golf än åker skidor :D
   
 14. R
  Medlem · Nivå 11
  Sandbunker då ...

  Trädäck som din granne har längre bort.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: