Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. K

  Paddningstråden

  Är det inte lb-hus som har en liknande metod fast det är balkar ist för plintar?
  Kaboff · aug '17 · 122 svar · 152,5k läst
  ·
 2. E

  Om dränering

  [citat] Tycker det lät ganska rimligt. Ska också dränera inom kort och med lite extra-arbete (bortbilning av betongaltan och källartrapp och bortforsling) och dubbla iso-drän landade summan på strax under 140 000:- efter rot. Om jag tagit ett lager isodrän och inte tagit arbetet att bila bort källartrapp (ska göra ny) eller betongaltanen så skulle kalaset landa på runt 100k..
  eddiw · okt '16 · 73 svar · 117,3k läst
  ·
 3. Marlen Eskilsson

  Markarbetena kan bli dyr överraskníng

  Artikel om markarbeten: http://www.byggahus.se/artiklar/markarbetena-kan-bli-dyr-overraskning
  Marlen Eskilsson · mar '07 · 0 svar · 49,9k läst
  ·
 4. K

  Flyttade stora mängder berg med snigeldynamit och handkraft

  Jag ska bygga hus och grunden gjuts i nästa vecka, men resan dit har varit allt annat är enkel. Jag bor på en väldigt liten tomt i en brant sluttning, med grannar nära inpå och utan bilväg hela vägen fram. Jag ville ta bort en hel del berg för att få plats med två plan inom maxhöjden och hade 8 olika markentreprenörer på plats. Ingen av dem ville ta sig an jobbet eftersom man inte
  Krokkodriljo · 8m · 0 svar · 1 läst
  ·
 5. H

  Rinnande vatten under platta på mark

  Ser ut att komma mycket vatten och det är gratis och troligen från en åder och är nog rätt bra vatten Varför inte gräva ett stort hål och sätta ringar,leda ner vattnet där och få en egen brunn att vattna med
  Hjulbent · 3h · 7 svar · 566 läst
  ·
 6. Oldboy

  Behålla plattan eller göra om?

  Måste bara kommentera takvärme. Det är det sämsta uppvärmningsalternativet, och kommer garanterat att göra golven kalla, även med isolering. Varför i hela friden takvärme? Trodde att det gravt feltänkta konceptet dog förra århundradet. Varför inte vanliga vägghängda radiatorer, eller golvvärme?
  Oldboy · 3h · 20 svar · 725 läst
  ·
 7. H

  Källarrenovering kompliceras av nära berg

  [citat] Får du koppla drän/dagvatten till det kommunala ? Sen hur är det med stuprören, den största boven när det gäller vatteninträngning i källare, det vattnet ska ut minst fyra meter från huset eller helst ut i rör någonstans, många m3 som kommer där. Får du plats med 110 dränrör så är det bäst, dom sätts inte igen så fort och lägg en duk i botten samt någon
  Hjulbent · 3h · 3 svar · 136 läst
  ·
 8. W

  Lägga plattor på grusgång

  Hur tjockt lager är det med grus?
  wildeside · 1d · 1 svar · 104 läst
 9. L

  Grundläggning för tillbyggnad

  [citat] tack för info :) Det är dock sällan hantverkare eller besiktningsmän osv stött på denna typ av tunna betonggolv i källaren (oavsett hantverkarens ålder och erfarenhet). Vi har en bild från när vi bytte en golvbrunn som vi flera gånger fått visa som "bevis"... litet ps bara. Lycka till med utbyggnad TS :)
  Lane · 1d · 13 svar · 381 läst
  ·
 10. O

  Eviga frågan om grund till växthus

  Tycker jag försökt läsa tråd efter tråd om hur grunden till växthus ska göras men har ändå några frågor kvar som jag funderar på. Bor i Skåne, lerjord. Tänker att jag ska gräva ut ca 50cm. Lägga markduk och sen bärlager och gjuta en sula som jag sen bygger en grundmur på av Leca. Låter det rätt så? Undrar också. Hur tjock bärlager ska det vara under sulan och hur tjock ska
  olofh · 2d · 0 svar · 79 läst
 11. Kretikos

  Ännu en krypgrundsfundering

  Hittade ursprungsfrågan som försvann. Länk nedan. Frågan var om det finns några kända nackdelar med att fylla hela grunden med cellplast upp till trossbotten? Eller ska man bara plasta och lägga ett lager markisolering? Ventiler eller ej? https://www.byggahus.se/forum/threads/aennu-en-krypgrundsfundering.333115/#post-3167952
  Kretikos · 2d · 9 svar · 635 läst
  ·
 12. H

  Ljusgård, hur hade ni byggt den?

  Tror du att det håller med underlaget till plattan, det fordrar rätt häftig botten, att då fästa i grundmuren kan rendera i att hela paketet kommer att luta utåt när det sjunker under. Så avvakta något år med att göra något, den återfyllning ni gjort innehåller massor av luft och kommer att sjunka i samband med väta som kommer i genom massorna. Du kan lägga något som botten och
  Hjulbent · 3d · 1 svar · 182 läst
  ·
 13. Choom

  Nytt källargolv - Isolering, tätning mot radon och läggning av radonslang.

  [citat] [citat] Väggarna mättes i samband med köp av huset med gammamätare, eller vad man kör med. Enligt OCAB var det inte något att tala om från väggarna. Då mättes det ju såklart genom putsen på väggen, men det är väl så man gör. Så förhoppningsvis är det lättbetong utan dessa radonproblem. Jag har sett lättbetong som är av betydligt mörkare blå nyans. Mina skulle jag
  Choom · 4d · 15 svar · 499 läst
 14. Markgrossen

  Byggare verkar ha gjort fel i grunden på tillbyggnad..?

  [citat] Svenska förhållanden skiljer ju sig en hel del :) Kan ju vara allt från bästa grusås till lös lera eller fin sand men som har lös lera under sig. Och allt det kan skilja sig på i princip en halv meter om man kommer i brytpunkten. Men med tanke på att du redan har ett hus på platsen sen x antal år tillbaka som jag misstänker inte har sjunkit :) så "borde" befintlig
  Markgrossen · 4d · 17 svar · 972 läst
  ·
 15. J

  Egentligt behov av dränering?

  Lyfter det här igen med förhoppningen om att få mer input. Har lite mätvärden som jag hoppas bidrar till att få en bättre uppfattning. Det är som sagt främst ett rum som innehåller de huvudsakliga riskkonstruktionerna, ett uppreglat trägolv, och reglar i väggen. Osäker på exakt hur de underliggande konstruktionerna ser ut, men jag kunde sikta stålreglar vid golvet. Hur som helst,
  johan7722 · 4d · 3 svar · 458 läst
 16. P

  Värdelös dränering?

  Tar ut ett proffs idag som får se över det men han lutar åt att det är en felaktigt utförd dränering som sannolikt gör mer skada än nytta. Håller tummarna för att vi bara kan plugga skiten.
  pingflood · 5d · 2 svar · 380 läst
 17. KnockOnWood

  Byta ut inte helt tätt lagd plast mot matta i krypgrund

  KnockOnWood · 5d · 1 svar · 60 läst
 18. Brorsson

  Bredspackla putsade inner- och ytterväggar i källare?

  [citat] Hej håller på att renovera källaren i vårt hus med putsade väggar av något kalkbruk från -58. Har med funderat på att bredspackla med husfix. Sitter erat fix kvar fortfarande? Minns du vilket husfix du använde? Mvh Alexander :)
  Brorsson · 5d · 23 svar · 25,2k läst
 19. J

  Källarbjälklag av typ "Jack-betong"?

  Hej och välkommen till Byggahus forum! Det skulle kunna vara någon form av elementbyggt bjälklag. KC Betong (Katrineholms Cementgjuteri eller liknande) syftar nog mer på konstruktionstypen än själva betongråvaran. Om du har en ritning borde man kunna se mer.
  justusandersson · 5d · 1 svar · 170 läst
 20. C

  Källarrenovering

  [citat] Känner du själv att det inte är så mycket jobb så kör på det, det blir ju bra. Personligen hade jag bara lagt distanser även på betongen och gjutit.
  C.Lundin · 5d · 15 svar · 724 läst
  ·
 21. H

  5100kr/m2 för platta på mark till Attefallshus - Rimligt pris?

  Ja det låter dyrt, vi tänkte bygga 30kvm plus loft, brutet sadeltak, platta med 300mm isolering, ingen golvvärme men VA, upprest hus med fönster, dörrar ,innerväggar, tak, detta fick vi en offert på 450’ Är det mycket med 400mm kantbalk och 300m isolering? Känns lite så om man ej ska ha golvvärme, och vad handlar det om för pris om man sänker det med 100mm?
  Husqvarna220Ac · 5d · 10 svar · 1,1k läst
 22. Oldboy

  Krypgrund

  [citat] I kombination med kontinuerlig mätning av Temp & RH. Då vet du om några år vad du har för villkor i grunden, och det bör bli lättare att sätta in rätt åtgärd, om det behövs.
  Oldboy · 6d · 17 svar · 1,1k läst
  ·
 23. K

  Isolera källargolv?

  Om jag bilar utan att gräva ur mer än för avlopp är det ingen risk att väggar ger vika? Rummet är 2,40x2m och det är avloppsrör för brunn, handfat och toa så all betong ryker ju ändå.
  kryssedirr · 6d · 6 svar · 347 läst
 24. R

  Läckage i källare (dränering nyligen gjord)

  http://www.heydi.se
  RapidSledge · 7d · 29 svar · 6,6k läst
  ·
 25. R

  Platta på mark som är "hög"

  @gordetsjolvaren Såg att du varit online för inte så länge sen så jag ställer frågan, hur gjorde ni i slutändan med er grund? Tacksam för svar!
  ramafred · 7d · 18 svar · 8,2k läst
  ·
 26. N

  Kostnad byte VA-servis Sthlm

  [citat] Det är ju toppen, det är något som minskar kostnaden för det hela. Ta alltid in offert från flera firmor. 120' låter som sagt rätt högt.
  NoOne2k · 8d · 8 svar · 389 läst
 27. Tombrittberg

  Grop I källare...

  [citat] Har sett något liknande i ett villaområde som låg vid foten av ett mindre berg, där många hade problem med grundvattnet.
  Tombrittberg · 8d · 27 svar · 2,3k läst
  ·
 28. Oldboy

  Möjligt att lägga golvvärme på betongplatta (isolerad med lecakulor)

  Sent svar, men ändå: Rekommenderar obehandlad eller oljad parkett. Känns varmare och skönare att gå barfota på än plastbelagda (lackade el laminat) ytor.
  Oldboy · 8d · 5 svar · 580 läst
 29. A

  Är detta en hög fuktighet i vår krypgrund ?

  [citat] 85 låter ganska högt som medelvärde. Jag har en Trygghetsvakt (från Ljungby Fuktkontroll) som jag köpte för kanske 5 år sedan. Använder den bara mellan juni o oktober, så brukar medel ligga runt 80%. Just nu säger min givare att det är 72%. Krypgrund under hela huset, ca 120 m2, med mellan 70 och 100 cm höjd. All markyta är täckt av plast.
  anders.ostling · 8d · 39 svar · 50,7k läst
  ·
 30. M

  Schaktmassor erbjudes i Göteborg/Billdal

  Hej. Schaktmassor från en naturtomt erbjudes i Billdal/Göteborg. Finns ca 388,5 m3 Kan stå för frakt om det är inom Göteborg el nära Billdal. Tips mottages tacksamt!!! Med vänlig hälsning, Max
  Maxmix · 8d · 0 svar · 145 läst
 31. H

  Leda bort dagvattnet eller installera avfuktare i krypgrunden ?

  [citat] Troligtvis blir det ett för litet avstånd, vattnet kommer att sugas in mot grunden, försök att få det bort min 4 meter från huset, gärna då i en nedförsbacke om möjlighet finns
  Hjulbent · 9d · 11 svar · 524 läst
  ·
 32. H

  Fråga om gammal träullit, fukt & puts i källare

  Mögel är det sällan det blir i träullt , den är kan man säga preparerad med betongvatten , men inte fel att den får stå öppen ett bra tag för att lufta ur, ett sätt är att ställa en fläkt och blåsa bara luft mot väggen, ingen värme, det behövs inte mycket med blås, bara att det viftar lite. har du inte bråttom så låt det vara öppet så länge som möjligt innan du börjar
  Hjulbent · 9d · 3 svar · 365 läst
  ·
 33. J

  Bila ur och sänka källargolv

  Du har tyvärr fel. Det finns en risk att du rubbar lerans stabilitet. Det kan sluta med att du tvingas till en dyrbar grundförstärkning. Om undergrunden består av lera bör du konsultera någon med geoteknisk kompetens först. Är det däremot morän som täcker 70% av marken i Sverige är det inga problem.
  justusandersson · 10d · 7 svar · 855 läst
  ·
Laddar...