Byggahus.se

Fuktskada i badrummet

 1. B
  Medlem · Nivå 5
  Jaha vi bor i ett bostadsrättsförenings radhus , och nu har vi fått fuktskada i golvet runt omkring golvbrunnen. Vem tar ansvar för detta? Vi har bott här i 4 år.

  Med vänlig hälsning,
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det sannolika är väl att det är något fel på tätskiktets anslutning till golvbrunnen. Det ligger i så fall på ditt ansvar som bostadsrättsägare.

  Även om felet ligger i själva brunnen eller rör-koppling till brunnen (mindre sannolikt) så är oftast detta också bostadsrättsinnehavarens ansvarsområde. Men där finns varianter på tolkningar i olika föreningar.

  Beroende på när badrummet utfördes så är det möjligt att det går att få ersättning från byggfirman som gjort renoveringen.

  Du bör snarast kontaka ditt försäkringsbolag (hemförsäkringen). De, eller föreningens förs. bolag kan relativt lätt fastställa det exakta skälet till skadan.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 5
  Föreningen har väl ansvar att få bort fukten, och då måste dem riva bort klinkers osv , då blir dem väl skyldiga att sätta tillbaka allt också?
   
 4. S
  Medlem Nivå 7
  Ja de är klart dom blir skyldiga till det. För om min oljetank läcker olja och den förorenar ett vattendrag så är ju kommunen skyldig att sanera vattendraget samt laga min läckande oljetank.

  Du ansvarar för ditt badrum och ditt bristande tätskikt är orsaken till skadan, var glad om föreningen inte kräver dig på ersättning för fuktsanering.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Nej, Vid en skada så ansvarar var och en för sin del, oavsett hur skadan uppkommit. Utom om någon ex. föreningen orsakat skada genom vårdslöshet, eller uppsåt. Men det finns ett specifikt udantag i bostadsrättslagen, och det gäller om en skada beror på läckage från vattenledningsrör. Obs. det gäller just vattenledning såsom tappvatten, inte värme eller avlopp. Då är föreningen strikt ansvariga även för följdskador.

  Men det finns tråkiga exempel där en lägenhet drabbats om och om igen av läckage från taket. Varje gång åtgärdar föreningen det man tror är läckan, så länge den läcksökningen och reparationen är fackmannamässig så är inte föreningen försumlig. Men medlemmen får stå för ommålning, kanske parkett golv osv 5 - 6 ggr på några år.