Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Folk går genom vår hemfridszon - skyltar?

 1. U
  Medlem · 776 inlägg
  Så om någon ritar in en väg över min gräsmatta på en karta, så kommer vem som helst få köra där oavsett om det finns en väg eller inte?
   
  • Laddar…
 2. L
  Medlem · Östergötland · 163 inlägg

  leifa.k

  Medlem
  Lite roligt kan det bli. Vi har 2 skapliga Schäfrar och skyltar uppsatta "varning för hund" med Schäfersilhuett vid våra 3 ingångar till tomten. Det ringde på dörren en kväll, hundarna satte igång genast, jag hörde några snabba steg utför entretrappen, sedan ett "klang" när grinden stängdes. Satte hundarna, öppnade dörren och utanför grinden stod det två yngre grabbar (säljare för larm) och de sa att de var hundrädda. Frågade dem om de inte såg hundskylten, "joo, men folk har dem ju ändå för att skrämmas" sa de. Har inte skyltarna för att avskräcka, det primära är att hundrädda inte skall kliva in i något de inte behärskar.
   
 3. L
  Medlem · Östergötland · 163 inlägg

  leifa.k

  Medlem
  "Skyltar varigenom allmänheten avvisas från ett visst område, som är av betydelse för friluftslivet mm.mm.
  Kan inte se att ta sig genom andras gårdsplaner är utav betydelse för friluftslivet iom att det finns annan väg runt fastigheten. De skall väl inte "friluftsleva på TS fastighet?
  För mig är det väldigt enkelt. Kolla streetwiev bilden, vad tusan har de att göra med att åka över gården när det finns andra vägar?
  Inget mot dig Claes, regler är regler, men jag tycker att många regler är tokiga.
   
 4. L
  Medlem · Östergötland · 163 inlägg

  leifa.k

  Medlem
  Enligt många på detta forum så behöver det inte vara en ritad väg över fastigheten ens, det räcker med att det är skog, en liten göl 60m från huset där man brukar inmundiga frukost så kan folk gå hur som helst fick jag till svar förra året..
  Det är inte klokt.
   
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 189 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Då delar du ju TS tolkning av läget i fallet. Därmed krävs inga tillstånd, bara att sätta upp skylten. TS har inte lyckats förklara vad lagrummet skulle vara för att söka tillstånd för en skylt, särskilt inte hos länsstyrelsen.
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 189 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Jag förstår vad du menar men hänger inte med på varför du tror att det är så här. Är det nåt rättsfall som du har stött på eller är det din egen slutsats hemma på kammaren?

  Här i trakten finns det gott om vägar som ha funnits på någon karta, övergivits eller tagits bort och har vuxit igen. På mer sentida kartor finns de därför inte inritade. Jag utgår från att trafiklagstiftningen tolkas utifrån existerande vägar och inte utifrån häradsekonomiska kartan från förra sekelskiftet s a s.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · 43 642 inlägg
  Visst kan man prata och skriva några meter hit och dit. Men det förändrar inte ett skit att hemfridszonen ibland slutar vid ytterväggen, utan tvivel. Så om någon anger något "mått" på hemfridszonen så kan ni direkt avfärda denne såsom okunnig, och lyssna på någon annan istället.

  Så käka detta, hemfridszonen är ett väldigt flyktigt och otydligt begrepp, dessutom är det egentligen hemfridsbrott som är den intressanta lagliga tillämpningen för hemfridszonen, och då varierar det också med syftet för personen att befinna sig nära, eller i, bostaden.

  Ta dessa bilder som exempel, glöm att det skulle vara några 10-15-20 meter runt huset som hemfridszonen sträcker sig.

  hemfridsz-01.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  hemfridsz-02.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  hemfridsz-03.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  hemfridsz-04.jpg
   
 8. Mikael_L
  Medlem · 43 642 inlägg
  Men i ditt fall var ju största problemet att du hade fel.
  Du begick ju ett gäng lagbrott när du försökte begränsa allemansrätten, där marken du försökte begränsa allmänhetens tillgång till var långt utanför din tomtplatsavgränsning och hemfridszon.
  Jag hoppas ingen annan lyssnar på dig och tar dina anarkistiska och lagvidriga metoder till sig.
   
 9. P
  Medlem · gävleborg · 639 inlägg

  polaris78

  Medlem

  Ja där är vi helt eniga metrarna är ju som jag skrev bara en vägledning och nästa stycke så tas ju även upp att det är olika på olika gårdar.. Man har man väg över gårdsplanen så har folk rätt att färdas där och då hjälper inte ens ändringarna som pratas om där man inkluderar gårdsplan.. Även efter OM den går igenom så kommer folk få färdas på vägar över gårdsplaner.

  Orsaken att jag ens tog upp dom där metrarna var för dom som är stupsäkra att dom har hemfridszon på andra sidan vägen bakom stallet osv dit man inte ens ser till bostadshuset som ju är där hemfridzonen finns runt.

  Bilderna du tog upp har ju att folk kan gå på vägen utan att ens behöva undra om det är hemfridsbrott (beroende på vart vägen på sista bilden går..om allmänheten har tillträde till vägen)

  Och håller med helt om att för att kunna åtalas för hemfridsbrott så måste du göra nåt mer än passera längs väg dit allmänheten har tillträde, vilket 7 av 10 i tråden verkar ha svårt att förstå.. man kan skrika och anmäla för hemfridsbrott men inget kommer lyssna och inget händer om man försöker åtala passerande på vägen
   
 10. M
  Medlem · Västra Götaland · 125 inlägg

  Maijckel

  Medlem
  Nu vill jag inte påstå att du har fel eller ens göra antydningar åt något sådant håll. Jag är däremot genuint intresserad av den här frågan utifrån ett juridiskt perspektiv (och vi är ju trots allt i juridik-forumet) och vore därför tacksam om du ville lägga fram vilka lagbrott du avser?
   
 11. A
  Medlem · dalarna · 2 728 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Troberg hade ett par trådar där han beskrev sin kamp mot oönskade gäster...

  Ingen var väl direkt oskyldig.

  Jag tycker att många inom allemansrättstrådarna balanserar på rättshaverilinjen och kan förstöra sina liv...

  Sen finns de ju de som har klara problem och borde få snabb och effektiv hjälp.

  Allemansrätten är bra men den behöver vårdas.

  /ATW
   
 12. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 662 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
 13. Mikael_L
  Medlem · 43 642 inlägg
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · Västra Götaland · 125 inlägg

  Maijckel

  Medlem
  Aha, det fanns omständigheter som inte redogjorts i den här tråden. (y)
   
 15. Mikael_L
  Medlem · 43 642 inlägg
  Vi behöver nog inte dryga ut den här tråden något mer med något helt annat fall, så jag hoppas att vi slipper dra in saker från min länk hit. Håll det hellre i den tråden i så fall.
  Eller låt det bara falla i lite lagom glömska, det är ju ändå flera år sedan.
  Just nu var det dock TS själv som återuppväckte "sin strid!".
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.