Byggahus.se

Få ut nubb ur masonit/spån

 1. D
  Medlem · 42 inlägg
  Drog ihop en IKEA-hylla o någon (inte jag) vände en del bak o fram. Så behöver lossa allting vilket ju är lugnt förutom den nobbade masoniten i bakkant. Tips på hur jag drar ut tajt spikad nubb utan att paja hyllan? Trodde det var lugnt men det var svårare än jag trodde faktiskt...
   
 2. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 848 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Det är väldigt svårt, jag har gjort det ngn gång, jag drog av masoniten. På de flesta ställen följde spiken med, i något fall bölev det ett hål i masoniten, men det syntes inte sen när jag spikade ihop det igen...
   
 3. D
  Medlem · 42 inlägg
  Skit oxo, jo det verkar svårt
   
 4. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 141 inlägg
  Hej

  Få in någonting smalt, en kniv, ett stämjärn eller en smal skruvmejsel, mellan spånskiva och masonit och bänd försiktigt så att nubbens huvud åker upp. Sedan kan man dra ut den med hovtång.
   
  • Laddar…
 5. D
  Medlem · 42 inlägg
  Tack för inputen här - det gick efter lite trixande. Tänkte delge processen ifall någon i framtiden har samma problem.

  En ny, billig morakniv och ett stämjärn gjorde tricket. Kniven är vass nog att komma in under spikskallen men också kraftig nog att klara att man bryter lite. Men visst pajar eggen (se bild). När väl skalllen är ute några millimeter, kan man ta stämjärn och vända det så att man kan använda avfasningen som ett slags hävstång. Alt. ta en hovtång direkt men jag hade ingen sån. Spikarna gick att återanvända allihop. Ingen skada utöver lite skav, i masoniten.

  #billy #spikutdragare
   
 6. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 141 inlägg
  Trist på kniven, men nu får du ju köpa en Tormek så att du kan slipa på den igen.

  On topic: det är så drygt att dra ut IKEA:s nubb. Jag demonterade ett antal garderober inför förra flytten för över tio år sedan och drog nubb ur masonitryggarna till förbannelse. Denna flytt vägrade jag att ta med garderoberna. Jag betalar de nya, bara jag slipper lirka med hundrafemtio av IKEA:s småspik.
   
 7. D
  Medlem · Södra Skåne · 2 835 inlägg

  Dilato

  Medlem
 8. D
  Medlem · 42 inlägg
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.