Byggahus.se

Enklare alternativ till spiskassett?

 1. B
  Medlem Nivå 4
  Vi har en öppen spis utomhus på fritidshuset. Förut var det bara stenlagt på marken runtom men vi har nu byggt ett större trädäck. Nu eldar vi inte i öppna spisen av rädsla för att det ska sprätta ut på trät och ta eld. Det är plåt slaget närmast öppna spisen men det känns ändå olustigt.

  Det finns ju energikassetter / spiskassetter som skulle kunna lösa problemet men de börjar på 10000 kr och är väl även tänkta att cirkulera varmluften etc för att värma upp inomhus. Vi är bara ute efter att elda för stämningen egentligen så vi skulle klara oss med någon enklare variant - om det finns? Tips mottages tacksamt.
   
 2. B
  Medlem Nivå 4
  Alltså, ett gnistskydd är egentligen tillräckligt. Men jag skulle helst vilja ha ett som går att montera fast och har en lucka i sig, inte ett sådant traditionellt som man får lyfta ned. Gärna i glas eller så finmaskigt som möjligt.

  Gnistgardin sprang jag på hos bastuspecialisten, det kan vara ett alternativ. Erfarenheter?
   
 3. A
  Medlem · Nivå 19
  Den finns alltså utomhus? En gnista som sprätter ur en öppen spis sätter inte eld på ett trädäck. Den måste i så fall landa i torrt hyvelspån eller liknande. Sådant placerar man lämpligen långt från spisen. Ett gnistgaller tar det mesta. Sedan kan man låta bli att elda med gran. Plåtskott golv framför spisen är också bra. Sedan bör man inte lämna spisen ensam någon längre stund innan det brunnit ut till glöd.

  Erik
   
 4. P
  Medlem Nivå 12
  Gnistgardin fungerar, hade det tidigare inomhus med furugolv framför (50 cm klinkers närmast spisen).
  Kan du hålla dig ifrån att elda med fur som Avemo sa så blir det inte så mycket gnistor.
   
 5. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 19
  Avemo sa gran, och det är gran som sprätter ;)

  Furu, dvs tall, sprätter inte så mycket och passar bra i öppen spis.
   
 6. B
  Medlem Nivå 4
  Precis, det är utomhus. Murstocken/skorstenen står "i väggen" och har en kakelugn ansluten på insidan av huset och på utsidan är det en murad eldstad/öppen spis.

  Jag är nog mest orolig för att en liten "loppa" ska smita ned i springorna i trädäcket och sätta eld på torrt gräs/löv därunder. Men det är som sagt plåt en dryg halvmeter ut framför, så då kanske det räcker med en gnistgardin då.

  Tack för snabba svar! Fler åsikter/erfarenheter välkomna.
   
 7. F
  Medlem Nivå 6
  En idé är kanske att sätta in en kassett och cirkulera inne-luft genom spisen, då kunde ni ju elda ute för mysfaktorn utan att elda för kråkorna?

  Spiskasetter importeras med fördel från t.ex. Polen, där är priserna på en helt annan nivå, jag köpte t.ex. från www.kotly.com med bra kundservice och snabb leverans. Du kan få en schysst insats där för c:a 5000 inkl moms och frakt.

  /fth
   
 8. A
  Medlem · Nivå 19
  Det låter som det finns en bra tanke bakom, men jag är inte säker på att det är en bra idé. Genom att stänga in elden går man miste om den goa strålningsvärmen om kvällen är kylig. När man sedan suttit på altanen och eldat några timmar en sommarkväll är det 35 grader varmt i hela huset när det är dags att gå in. Man skall inte krångla till saker för mycket. Skall man ha en eldstad på uteplatsen är en öppen spis det rätta. Eller en grill förstås.

  Erik