Skall hänga upp en taklampa i ett sovrum (hus från 2004) Takuttaget saknar kontakt. Självklart kommer jag att mäta upp men blir lite förvillad. Ur takuttaget hänger 2 bruna (fas?) 2 blåa (neutral?) 1 orange (tändtråd?) 2 gul/gröna. Gissningsvis kopplar man en orange, en blå och en gulgrön om lampan har jord och efter mätning men varför så många kablar? En vanlig takbelysning i ett litet sovrum. Vad är avsikten?
 
Låter som att det går vidare till en annan punkt någonstans?

Kommer de från olika håll in i dosan? (tex brun,blå, gul/grön från ett håll, sen brun, orange, blå gul/grön från ett annat håll?)
 
Nej de kommer ut ur samma hål. Men jag upptäcker nu att el saknas i det jordade uttag som sitter under strömbrytaren till taklampan s.k. dammsugaruttag. Men vad skall det upp i taket och göra? Men du har nog rätt en brun, en blå, en gulgrön går väl till vägguttaget och då stämmer det. Kan möjligen strömmen komma inte från strömbrytaren utan någon annanstans i taket sen ner till strömbrytaren och uttaget och sen tillbaka upp till lamputtaget med en tändtråd?
 
Låter som en märklig byggstandard för 2004. Tydligen har man övergett praxis att använda en central takdosa. Då är det nog som du tror, att strömbrytaren och uttaget under matas från detta takuttag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.