Nja, det beror nog på vilken bark det är frågan om. Grov skorpbark som man hittar på tall eller ek är nog inget vidare. Björknäver är däremot full av energi. Men framför allt innehåller underbarken, den levande delen, en massa mineraler och näringsämnen som inte brinner speciellt bra. Det är därför man använde den till barkbröd förr i tiden, den innehåller annat än själva veden.F fribygg skrev:
Barkpellets har i alla fall något högre energiinnehåll än trä pellets. Men högre askhalt.Kalle B skrev:
Nja, det beror nog på vilken bark det är frågan om. Grov skorpbark som man hittar på tall eller ek är nog inget vidare. Björknäver är däremot full av energi. Men framför allt innehåller underbarken, den levande delen, en massa mineraler och näringsämnen som inte brinner speciellt bra. Det är därför man använde den till barkbröd förr i tiden, den innehåller annat än själva veden.
Tallbark har ju ganska låg densitet och fungerar som brandskydd för träden, så där är det nog inte högre energiinnehåll än trä.
När det gäller grenved så ligger gran väldigt högt i energivärde.
Bara du int fiseldar utan har bra drag o förbränning så funkar det mesta i veväg.imported_Benno skrev:
De flesta eldar med för lite fart i dag sa sotarn till mig
Tittar man i tabeller över värmeinnehåll i vältorkad ved så skiljer bränslevärdet per kg väldigt lite mellan olika sorter. Björk ligger något högre pga den energirika nävern men skillnaden är inte så stor. Däremot varierar densiteten så räknat per kubikmeter kommer bränslevärdet att uppvisa variationer svarande mot densiteten. Slutligen brinner olika vedsorter på olika sätt vilket påverkar värmeutvecklingen beträffande temperatur och intensitet.imported_Benno skrev:
Problemet med ek är att det innehåller garvsyra. Kan vara förödande i murade spisar och skorstenar. Vi kör numera principen att det ska vara tre gånger mer av annan ved, dvs tre vedträ av annat träslag för en ek. Detta är sedan vi fick dra om piporna, och kommer som tips från kakelugnsmakaren.Cheesen skrev:
Ja jag köper det, har inte så stor erfarenhet av ekved, bara eldat avkap från snickeriet och liknande... Eken växer dåligt i norrbotten.lilytwig skrev:
Inget krångligt, man ser ju hur det brinner och anpassar om man kan och har blandved.Cheesen skrev:
Det finns ingen teoretisk väg utan man anpassar inlägg utifrån hur "den" kamin fungerar och veden man har.
Vi har en liten och stor Keddy i olika hus. Och det skiljer hur man lägger in och även hur man tänder upp.
Så man får lära sig den praktiska vägen.
Klicka här för att svara