Gamla kakelugnsmakare brukar säga att man skall undvika ek i kakelugnar då de riskerar att bli för varma och spricka. Modernare kaminer har inte detta problem, så båda påståendena är korrekta. Allt beror på vad man har att elda i.
Oberonde av träslag använder jag ved som torkat ett år utomhus med regnskydd. Eldar bara i Keddyinsatser.
Men torktid varierar beroende av hur mycket som det blir varje år och används. Och att använda blandat löv och barr.
Men torktid varierar beroende av hur mycket som det blir varje år och används. Och att använda blandat löv och barr.
Mitt "troende", enbart utifrån hur jag ser att det brinner i kamin, är att man då lagt in för mycket ekpinnar i varje brasa. Lägger man tre pinnar som får ta sig genererar det mera värme än en två pinnar.Dalbotant skrev:
Kakelugnen är ju keramiskt uppbyggd som helhet och ska generellt eldas lugnare.
Min erfarenhet är att kodrika trädslag ger mer sot i en skapligt ny kamin.
I min keramiska vedpanna har jag aldrig märkt någon skillnad.
Mycket lite sot oavsett.
Brukar alltid blanda ekved med annat, brinner mer lagom då. Gran och lättare trädslag är bra att starta elden med.
Sedan kan man lägga in tex ek.
Mycket ekved på slutet ger en mer stenkolsliknade glödbädd. Stor skillnad på lättare trädslag!
I min keramiska vedpanna har jag aldrig märkt någon skillnad.
Mycket lite sot oavsett.
Brukar alltid blanda ekved med annat, brinner mer lagom då. Gran och lättare trädslag är bra att starta elden med.
Sedan kan man lägga in tex ek.
Mycket ekved på slutet ger en mer stenkolsliknade glödbädd. Stor skillnad på lättare trädslag!
Ek och Ask är det absolut häftigaste jag stoppat i någon kamin... Tältspisen har haft eldrött rökrör två gånger.. ena gången av Ask och andra gången av Ek... snickeritorrt var det dock båda gångerna. Testat samma sak med snickeritorr furu... inte ens i närheten av energin.
Medlem
· Korpilombolo
· 3 610 inlägg
Det var ju sporten i lumpen. Vem som kunde få rökröret att glöda närmast taket/tälttallriken.Cheesen skrev:
Jag upplever väldigt lite aska av granved. Kan elda en fredag till söndag utan att aska av med gran, men kör jag med mycket björk blir det mycket mer aska bara på två dagar. Kanske är lite inbillningar men så tycker jag min spis funkar.arneri68 skrev:
Ek finns upp till Örnsköldsvik numera. Dock enbart spridda bestånd som spritt sig från odlade träd.A AndersS skrev:I Korpilombolo, om du bor där, är väl ek ovanligt. Förr sa man att ekens utbredning slutade vid Dalälven.
Tycker att all glöd är ungefär lika het, lägger man in mycket blir det större massa som glöder och lägger man in mindre blir den en mindre glödhög. Så jag "tror" att glödhögens storlek betyder mera än vad det är för trädslag gällande temperaturen.
Min morfar hade en stor ek i trädgården i Västerbotten. Jag tror dock inte att det grodde några ollon från den. Den var nog rätt ensam.
Medlem
· Korpilombolo
· 3 610 inlägg
Korpilombolo är ett fint ortsnamn.A AndersS skrev:
Vi är självförsörjande på bl.a ekved i villaträdgården, som ligger lite längre söderut. Nu senast råkade en tall ut för några frakturer pga tung blötsnö.
