Byggahus.se

Dragning av el i en ny utbyggnad.

 1. Renovera mer
  Hobbysnickare · Hällefors · 23 inlägg

  Renovera mer

  Hobbysnickare
  Jag tänkte dra flexslang med FK 1,5mm2 som jag drar mellan glesen bakom osb och gips skivorna. Det blir 4 uttag och några matningar till utelampor på fasaden.
  Kan jag dra flexslangen till allt?
  Även genom yttervägg till fasad lamporna?
  Är det ok att dra flexslang under osb och gips skivorna mellan glesen som jag tänkt?
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Du kan dra dom var som helst dom får plats , bara att dom ligger så närma den varma sidan som möjligt , ut till lampor med fk , beror på vad för armatur du ska ha , kan du komma direkt in i armaturen så går det , man kapar slangen jäms med väggen , tätar där med lite ull i röret ,
  eller om det är stort hål i baksidan på arm , slangen in i den , kapas och lite ull i röret , går även att ta en bit av det vita höljet på en vit kabel och trä på fk och ca 5 - 10 cm in , då behövs ingen tätning i röret ,
  PS detta arbete ska enligt nya regler utföras av elektriker
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · jämtland · 20 805 inlägg

  elmont

  Medlem
  När man drar flexslang så är det två saker som man ska vara extra noga med, den ena är att man inte gör tvära böjar radien ska minst vara 10 cm, gärna mer, och att man sträcker och fäster slangen med ca 50-60 cm mellanrum.
   
  • Laddar…
 4. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 920 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Detta arbete ska utföras av elfirma med auktorisation och egenkontrollprogram (skillnad här). Det skulle även tidigare utföras av någon med behörighet eller någon som arbetade under annans behörighet.

  I övrigt kan jag tillägga att det är lämpligt att gå ut med rör genom vägg i en lätt nedåtlutning (dvs rörmynningen på utsidan är lite lägre än insidan) för att undvika att kondens rinner in i huset. Ev isoleringstuss i röret har absolut ingenting med kabelskal att göra utan är till för att hindra kalldrag genom röret. Den kan installeras oavsett enskilda FK eller kabel. Ev kabelskal har man på om genomföringen i armaturen inte på ett säkert sätt kan svälja hela flexslangen, eller om man vill gå utanpåliggande in i armaturen av någon anledning.
   
  • Laddar…
 5. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Ursäkta att jag inte framförde , en elfirma med auktorisation , men det förutsatte jag att han skulle anlita , därav mitt svar , det med skal är riktigt från mig och behöver inte upprepas
  Jag är elektriker
   
 6. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 920 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Varför behöver man inte tätning i röret när man trär på kabelskal?

  Elfirmagrejen var mest för att poängtera att det egentligen inte är någon skillnad ur konsumentperspektiv och för att jag är en pettimeter när det gäller att kalla saker för sitt rätta namn.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · 42 001 inlägg
  Och ska jag också vara pettimetrig så har inte elfirman auktorisation, den ska idag (sen 1/7) ha ett egenkontrollprogram. Och ha anslutet till sig en elinstallatör för kontroll av regelefterlevnad. Och denne ska ha auktorisation för lägst den nivå på arbeten som elfirman avser att utföra.

  Ja detta är pettimetrigt, men ditt första påstående i denna saken var redan det aningens pettinetrigt och samtidigt fel. Så jag tyckte det kunde vara på sin plats att reda ut precis hur det är.
   
  • Laddar…
 8. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det är ju bra att det finns dom som är petiga och kan framföra det som någon pekpinne
  Men tror inte det är bra i längden att ha sådana tankar , och upprepa saker som framförts tidigare i tråden det berör , eller på något sätt , och säga att jag kan det här på ett inlindat sätt
   
 9. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 920 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  En anledning till petigheten var ditt påstående "PS detta arbete ska enligt nya regler utföras av elektriker" vllket är fel.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 974 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Det heter petimäter alternativt petimeter, ingenting annat. Om man nu ska vara sån. :p
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.