Byggahus.se

Dragigt hus från 1700-talet

13k läst  156 svar

 1. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Den lilla mängd fukt som eventuellt blir dom få dagar per år som förutsättningarna finns torkar ut igen oavsett vilken isolering man har.
   
 2. H
  Medlem · Nivå 17
  Fast det är ju onödigt att ta risken.

  Det stora problemet är att det är omöjligt att få till en tät fuktspärr av plast i ett gammalt hus och överallt där plasten läcker blir det fuktansamlingar i glasullen.
  Då är det bättre att använda material som tillåter naturlig fuktvandring.
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Ja, det finns alltid risker och överväganden man måste göra. Cellulosaisoleringen har andra fördelar också t ex att den är tyngre och ofta är vindtät.
  Men många hävdar att det är omöjligt att ha plast och mineralull i ett gammalt hus. Gör man en totalrenovering är det inte svårare eller mer riskabelt än i ett nybygge.
   
 4. whitenight
  Medlem Nivå 1
  Vi ska bo där året om, det är ute på Vikbolandet och det blåser rejält på hösten.
   
 5. J
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Diskussionen har kommit in i en återvändsgränd eftersom vissa anser att det inte kan bli kondens på den kalla sidan av en ångspärr.

  Men det viktiga är inte vem som har rätt eller fel i det sidospåret. Det viktiga är att aldrig använda plast och mineralull eller något annat plastic fantastic i ett gammalt 1700-tals-hus. Vare sig på insidan eller på utsidan.

  Ett tips till. Senaste Byggnadskultur, Byggnadsvårdsföreningens tidning, går igenom isolering i gamla hus. Kan säkert lånas på biblioteket eller köp från deras kansli.
   
 6. T
  Medlem Nivå 3
  Ett annat tips är Åre Timmerhus på Facebook och Instagram. Massor av bilder och filmer om timmerhus. Renoveringar, nybyggen och annat. Följer den bara för att det är så fascinerande.
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  Lite väl stor trumma nu ;)
  Plast och mineralull går utmärkt att använda. I ett nytt hus som ett gammalt. I båda fallen behöver man ha koll på hur huset är uppbyggt och utförandet för att det ska bli bra.
  Vi har däremot för lite uppgifter för att se hur det skulle utföras lämpligt i TS tilltänkta hus

  Kondensutfällning på plasten blir det bara om den är tillräckligt kall och möter varm fuktig luft, är inte temperaturskillnaden tillräckligt stor. T.ex. normal sommartid i sverige blir det inte kondens.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem Nivå 6
  Men jag förstår inte varför man skulle använda plast och mineralull i ett hus som har klarat sig utmärkt i flera hundra år utan?
  Draget kan man få bort på andra sätt.
   
 9. J
  Byggnadsvårdare Nivå 1
  Bra tips. Han tätar med tunna Thermoträ på utsidan istället för vindpapp, gör luftspalt och flyttar ut fönstren. Det blir säkert kanonbra han vet säkert vad han håller på med.
   
 10. D
  Medlem · Nivå 19
  För att isolera sannolikt. Visst kan man fortsätta utan isolering som det varit också, men det behövs mer uppvärmning.
   
 11. K
  Medlem Nivå 6
  Det finns väl andra sätt att isolera än med plast och mineralull. Tycker det är konstigt att så många förespråkar det, samtidigt som de påpekar att då måste man veta vad man gör! Och hur vet man att ens hantverkare kan sånt?
   
 12. D
  Medlem · Nivå 19
  Det behöver man veta oavsett vilken metod man använder.
   
 13. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  Man vet inte att hantverkare vet. De flesta hantverkare vet nog tyvärr inte varför, utan bara "gör som man brukar". Och ofta verkar intresset att veta varför också saknas så det bästa är att läsa på själv.
   
 14. Microkatten
  Medlem · Nivå 14
  Det finns alltför många exempel på hur felaktiga renoveringar med plast, betong och andra moderna material inte har slutat lyckligt. Själv har jag t.ex. fått byta ut fasaddelar med 150-årigt korsvirke då man hade utförde en felaktig renovering med cementbaserat bruk och mineralull som gjorde att virket ruttnade på ca 10 år. Det är inte billigt om man inte gör det själv.

  Samtidigt finns det också renoveringar med plast etc. som inte har medfört problem. Återigen har jag själv ett exempel där man tilläggs-isolerat delar av bostaden på utsidan med just mineralull, och inga tecken tyder på problem (även om jag inte har rivit upp och kontrollerat).

  För att minimera riskerna vid renoveringar av gamla hus tycker jag att grundansatsen borde vara att fortsätta använda liknande material och byggnadstekniker som redan finns i huset samt att göra så få (princip-)förändringar som möjligt. Det är också rekommendationen inom byggnadsvården. Så fort man inför moderna material, eller gör stora förändringar som t.ex. utöka isoleringen betydligt, så ökar riskerna och ställer betydligt högre krav på att man verkligen utför åtgärder korrekt och har kunskap om hur man tar hänsyn till den gamla konstruktionen. Dessutom är gamla hus nyckfulla, där samma typ av åtgärd kan medföra problem i ett hus men inte i ett annat.
   
 15. Microkatten
  Medlem · Nivå 14
  Det är min erfarenhet också. Därför är det otroligt viktigt att man antingen är säker på att man anlitar en hantverkare som vet, någon som t.ex. har fokus på byggnadsvård, eller att man är väl påläst själv.
   
  • Laddar…