Byggahus.se

Dolt fel eller?

 1. O
  Medlem · 34 inlägg

  Os

  Medlem
  Igår morse när jag kom ned i gillestugan i vårt souterränghus som vi köpte i november för knappt ett år sedan, var hela vår nylagda ekparkett täckt av vatten. Ett par timmar tidigare hade det varit skyfall ute. Anticimex var här igår och kliade sig i huvudet och förstod inte var det kom ifrån. Vilda gissningar på att det kommer antingen via dräneringssystemet eller direkt in genom grunden. Försäkringen gäller inget av detta. När vi köpte huset fick vi av ägaren veta att halva huset dränerats 1995, resten behöver dräneras inom 5 år. Besiktningsprotokollet säger också att eftersom vissa delar av husets utvändiga fuktskydd är äver 20 år gammalt kan systemet ha nedsatt funktion som kan leda till framtida fuktskador. MEN den väggen där vattnet förmodligen har trängt in, är just den del av huset som är dränerad 1995. Och då undrar man ju - kan detta klassas som dolt fel? Om det nu är så att skadan orsakats genom dräneringssystem eller dålig grund?
  /Os
   
 2. ylven
  Medlem · Kalmar · 1 574 inlägg

  ylven

  Medlem

  Re: Dolt fel eller?

  Det brukar vara väldigt svårt att få något bedömt som dolt fel. Eftersom ni hade fått veta att andra halvan skulle behöva dräneras om snart så tror jag att det är uteslutet. Om problemen däremot hade berott på att dräneringen var felaktigt gjord hade det kanske kunnat dömmas som dolt fel.

  Hur är det med era stuprör? Släpper de ut vattnet på marken, eller ner i dagvattensystem?
   
 3. O
  Medlem · 34 inlägg

  Os

  Medlem

  Re: Dolt fel eller?

  Hej igen.
  Stuprören går rätt ned i marken, dvs till dagvattensystemet. Vi har nu hittat varifrån vattnet kommer (Eftersom det blev skyfall igen igår kväll och vattnet återige började rinna...) Det kommer ifrån ett telefonjack som sitter en decimeter upp på den dränerade väggen, vars kablar kommer upp från ett hål som går rätt ned i marken. Är teleledningar alltid dragna så att det finns risk att vatten tränger upp vid extrema förhållanden, eller bör man förmoda läcka i dräneringen tro?
  /Os
   
 4. O
  Medlem · 34 inlägg

  Os

  Medlem

  Re: Dolt fel eller?

  Det här huset är byggt 1966 - är det fråga om en bakläxa för Telia då....?
  /Os
   
 5. G
  Medlem · 416 inlägg

  goerana

  Medlem

  Re: Dolt fel eller?

  Hej det är den förra ägaren du skall ta kontakt med o hävda ett dolt fel !

  mvh// Goerana
   
 6. M
  Medlem · 1 044 inlägg

  muppen

  Medlem

  Re: Dolt fel eller?

  Då var det isåfall statliga Televerket
  inte Telia-plusfinskadelenmednyloggaförhimlamassamiljonerfolkaktiebetald (puh vilket långt ord) :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.