Byggahus.se
Hej,

Ska lägga en markkabel, ca. 15 m, för att kunna driva en 3-fas jetpump på 3.8 A.
Avsäkrat med 10A dvärgbrytare.
Räcker 5G2.5, eller behöver jag gå upp till 5G6?

Har använt EKKJ tidigare, men funderar på att prova N1XV-U istället.

Göran
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Det går inte att svara på utan mer uppgifter, men är det en "normal" bostad och "normala" förhållanden så räcker 2.5 mm² med råge. 1.5 mm² skulle gå bra också, men det är inte fel att använda lite större area på en markkabel för bättre mekanisk hållfasthet.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Det går inte att svara på utan mer uppgifter, men är det en "normal" bostad och "normala" förhållanden så räcker 2.5 mm² med råge. 1.5 mm² skulle gå bra också, men det är inte fel att använda lite större area på en markkabel för bättre mekanisk hållfasthet.
Tack för svar Bo!
Bor i villa. Kabeln grävs ner i gräsmatta. Säkras av från källarens undercentral.
Pumpen hör till en pumpautomat, och sitter på en 50 liters tank.

Mvh,
Göran
 
Mikael_L
Kör du med 5g1,5 du.
(Eller ekkj 4x1,5/1,5).

Du kan även fundera på rv-k 5g1,5 (aceflex).
I vissa fall kan den vara ett bättre val.

För högre mekanisk hållfasthet är det kanske bättre att dra kabeln i rör, det blir nog inte dyrare än att slösa på mer koppar än vad som behövs, och på köpet blir det lättare att byta kabeln.
 
  • Gilla
guggen och 1 till
  • Laddar…
Tack Mikael!
Ja det får nog bli rör, ifall jag skulle behöva byta senare.

Trevlig helg!

Göran
 
Mikael_L
Intressant att du har Axel i användarnamnet, men "skriver under" med Göran ... :thinking: ;)

Vad gäller slang och grävdjup och sånt så finns det inte mycket regler om du förlägger på egen mark (på den egna tomten).
Det finns bara de generella reglerna om att installationen ska vara rimligt säker för människa, djur och egendom.

Så du har stor frihet att välja, kabeln ska vara godkänd (dvs en jordkabel, förutom att man även kan använda EKLK/EQLQ/EXLQ om den har extra skydd, t.ex. dragen i rör). Men N1XV blir ett utmärkt val.

Kabeln ska vidare vara skyddad, dvs skyddas mot vassa stenar och sånt, samt ett rimligt skydd mot mekaniskt påverkan ovanifrån. Så drar man kabeln genom potatislandet bör den kanske ner på en halvmeters djup åtminstone, på vanligt trädgårdsmark, ett lite drygt spaddjup (kanske ca 35cm), på ställen där det är relativt uteslutet att man gräver kan det vara grundare.

Jordkabel får ju läggas utan rör, så vill du ha rör så finns det egentligen inga formkrav (då det kan vara utan också), så man kan snåla och lägga i t.ex. 25mm flexslang eller 25mm VPrör. Det är dock inte säkert att kabeln går att byta ut sen genom att dra ut den ur röret.
PEM-slang är också ett alternativt, ska man vara petig ska det vara PEM-slang med gult streck, gult som markerar att den innehåller el.
Själv har jag en PEM-slang till garaget med grönt streck, som indikerar optofiber, men som ändå innehåller starkström, inte helt koscher, men men ...

Men fördelar med slang är ju det extra mekaniska skyddet (mot inträngande stenar osv) samt en möjlighet att bra ut och byta kabel, denna möjlighet försvinner som regel sakta under årens gång, när kabeln legat i sitt rör i 20 år så går det kanske inte alls längre att dra ut den, om man inte valt ett riktigt kraftigt rör.
 
Hej Mikael,
Tack för ett så omfattande svar!
Axel är mitt mellannamn;)

Hälsar Göran
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.