Byggahus.se

DCL uttag

 1. Sajid
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Är nyinflyttad i en nyrenoverad lgh som använder sig av DCL systemet. Alla uttag är placerade högt upp på väggar (se bild 1). Enligt hyresvärden så ska man själv kunna bestämma var man vill montera taklampan.

  Därav behöver jag köpa in en lamppropp som passar det här uttaget, och kabeln måste vara tillräckligt lång för att nå lampan som ska centreras i rummet. Hittade denna lamppropp med kabel hos Jula (se bild 2), Art.nr: 007357.

  Mitt problem: Jag misstänker att min taklampa är ojordad, då den bara använder sig av två kablar (se bild 3). Taklampan jag använder är från Ikea, 'PS 2014' (se bild 4).

  Min fråga: Kan jag köpa denna jordade lamppropp från Jula, och bara ansluta de två kablar som behövs? Finns det någon säkerhetsrisk att göra så?

  Vilka alternativa lösningar rekommenderar ni annars?

  Allt gott,
  Sajid

  Bild 1
  [​IMG]


  Bild 2
  [​IMG]

  Bild 3
  [​IMG]


  Bild 4
  [​IMG]
   
 2. E
  Medlem · Nivå 23
  Din lampa är dubbelisolerad (syns på dubbelkvadraten) och kan ej anslutas till jord. Klipp bort jordledaren från kabeln.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · Nivå 9
  Billigare lösning kan ju vara att köpa separat kontakt och lampsladd, och klippa till så lång som behövs. Svårt (finns inte?) att hitta ojordad DCL kontakt, men då utesluts bara att ansluta jordblecket.
   
  • Laddar…
 4. Sajid
  Medlem Nivå 1
  Hej! Spontant tänkte jag också att man kan klippa bort/ignorera jordledaren, var bara inte helt säker om det är 'tillåtet' att göra på det viset.
  Tack för svaret!
   
 5. Sajid
  Medlem Nivå 1
  Tycker verkligen om din lösning, det känns ju mycket smidigare att man själv kan justera längd efter behov. Är det någon särkild produkt du rekommenderar?

  Hittade denna - ojordad takkontakt: https://www.bauhaus.se/lamppropp-ma...y1h2r0kVYzqrFfUjT1-RPU2g5GXSk8FhoCWtMQAvD_BwE

  Dock är jag inte säker om man får använda den kontakten i mitt nuvarande uttag (som består av 3 hål).

  För kabeln tänkte jag:
  https://www.jula.se/catalog/el-och-...llation/installationskablar/skx-kabel-411663/
   
 6. Sajid
  Medlem Nivå 1
 7. H
  Medlem · Nivå 9
  Jag tänkte en kontakt utan sladd som denna https://www.jula.se/catalog/el-och-...l/lampproppar-och-uttag/lamppropp-dcl-007249/. eller https://www.jula.se/catalog/el-och-...eriel/lampproppar-och-uttag/lamppropp-402514/ om du vill kosta på dig ett bättre fabriket. Den du länkade till är ojordad (som jag inte sett) och hade ju passat bra med din dubbelisolerade armatur, men du skulle is så fall varit tvungen att skarva sladden.

  Skx verkar vara den rimligaste kabeln för syftet.
   
  • Laddar…
 8. pdov
  Medlem Nivå 4
  • Laddar…
 9. Sajid
  Medlem Nivå 1
  Visste inte om att man fick koppla en Skx kabel i ett sådant 'trevägs' lamppropp. Jag antar att man då bara kopplar kablarna på sidorna i lamproppen, och lämnar mitten (där jordkabeln normalt sitter) tom.
  Ska testa med det! Tack så mycket för dina svar! :)
   
 10. Sajid
  Medlem Nivå 1

  Det verkar som att själva DCL uttaget är jordad (se bild 1), så jag vet dessvärre inte om man får koppla i ojordad kontakt då.
  Eller?
   
 11. J
  Medlem · Nivå 12
  Alla DCL-uttag är jordade, de får inte installeras där det saknas jord. Att ansluta en sådan armatur som du har som är dubbelisolerad går bra med ojordad DCL-hane.
   
  • Laddar…
 12. useless
  Lök. · Nivå 25
  Alla DCL-uttag är jordade och det går bra att koppla in bara två kablar. Annars skulle ju i princip alla moderna dubbelisolerade armaturer vara oanvändbara....
   
  • Laddar…
 13. Sajid
  Medlem Nivå 1
  Hehe, var nära på att annonsera mina på fb marketplace.
  Testar med två kablar. Tack sir!
   
  • Laddar…