Byggahus.se

Covid-19 och långtidssjuka

 1. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Vet ej.

  Men varför påverkar detta folks vaccinationsvilja till det negativa?

  Eller du menade kanske tvärtom?
   
 2. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  Vaccinet har visat sig skapa monoycter med virusprotein och fall av långtidscovid.
   
 3. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Mer än sjukdomen i sig?
   
 4. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  Ja den är så klart värre i alla avseenden men antivaccers kommer att spinna vidare på detta.

  Och slutsatsen måste ändå bli att om risken för att smittas av covid19 är tillräckligt låg så är riskerna med vaccin kanske större än man först anat.

  Men det enda jag vet om detta är från videon där det sägs att det inträffat. Har ingen koll på omfattning etc. Men jag tror det stämmer.
   
 5. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Vad säger forumets vaxinspecialist @Staffans2000?
   
 6. B
  Medlem · Stockholms län · 22 150 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Uppenbarligen fungerar ju inte ditt sätt heller. Det är ju bara att läsa hälsolägestråden och se hur det ser ut i verkligheten så inser man att det uppenbart är fel resultat.

  Det är väl samma fel som en svensk läkare för några veckor sen påpekade i en intervju, felet med nästan alla studier om frekvensen av postcovid är att kontrollgrupp saknas. Alltså frågade man folk år 2018 om de hade huvudvärk ofta eller hade haft det under senaste veckan så var det en stor andel som svarade ja, samma sak med många av de andra symtom som hör till postcovid, dvs. alla som rapporterar symtom har inte postcovid utan de har huvudvärk, känner sig trötta osv. av andra anledningar.
   
 7. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  Stopp stopp stopp. :)

  Det är inte min artikel som publicerats i Nature. Världen mest ansedda tidsskift där bara klass AAA forskning publiceras

  Men om du ger större tyngd åt din egen analys av hälsolägestråd på ett byggforum tor jag inte vi kommer längre
   
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 22 150 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Nej, men det är du som inte förstår vad rapporten visar egentligen utan gör egna tolkningar och applicerar resultat på något annat.

  Det är du som rycker ut procentsiffror och stoppar in dem i en mening som får det att låta som att det vore en sanning medan du borde veta vid det här laget att litet antal ger stor osäkerhet i resultaten.

  Ser du till någon jämförelse med hur många i en kontrollgrupp som rapporterar samma symtom?
  Det är ju nödvändigt för att kunna uttala sig om hur vanligt postcovid är.

  Det är bara att se sig om i verkligheten så inser man lätt att inte ung. 15 % av befolkningen i Stockholm har postcovid för då skulle nästan alla känna några såna.
   
  • Laddar…
 9. blackarrow
  Elektroniktokig · 3 724 inlägg

  blackarrow

  Elektroniktokig
  Monocyterna lever 1 till 3 dagar. De kan omvandlas till makrofager och vandra ut i vävnader där de äter virus, bakterier mm tills de dör. Där signalerar makrofagerna att de hittat S1 protein och skapar inflammation, på ett godtyckligt ställe i kroppen.
  En möjlighet är att S1 virusproteinet inte bryts ner och att det kommer en ny frisk makrofag som städar upp efter den döda och glufsar i sig allt inklusive S1 proteinet från den utslitna döda makrofagen. Och så upprepar det sig. (En möjlig teori enl dr Mobeen).
  Ett virus har många spikar så en makrofag skulle kunna innehålla många spikar. En makrofag lever normalt några veckor till några månader, kanske några år. Inte ens nervceller lever i 10 år.
  Säger de verkliga det i videon?

  Som jag uppfattar det så nämner man ”post vax long-haulers”. Det betyder bara att vissa kan få post-covid fast de är vaccinerade. Dvs de kan ha fått covid-19 efter vaccination och fått post-covid. Det är väl inte märkligare än att få covid-19 efter vaccinationen. Vaccinen get inte 100%-igt skydd.

  Visst skulle man hoppats att vaccin skulle ge ett 100%-igt skydd mot både covid-19 och post-covid. ;)

  Jag har bara hittat en enda artikel om en person som jobbade inom vården som blivit post-vax-long-hauler. Hon jobbade med covid-19 patienter och klarade sig ända tills hon vaccinerade sig och sen smittades av en kollega som slarvade med skyddsutrustningen. Alltså inte post-covid av vaccinet.

  Man skulle också kunna syfta på de som har post-covid och som vaccinerat sig, men inte blivit bättre av vaccinet. Många blir ju bättre men inte alla. De borde utgöra en stor grupp.

  Edit: 10-15% blir inte bättre av vaccinet. (Vet inte om det varmrätt att kalla det en stor grupp).
   
  Redigerat 1 jul 09:36
 10. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  Jag kan ha hört fel!
   
 11. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  Svensk studie om långtidscovid hos de som fått sjukhusvård.

  Stor studie om dem som fått sjukhusvård
  ● En forskargrupp i Linköping har följt upp hur de gått för 433 patienter som sjukhusvårdats för covid-19 i region Östergötland under den första pandemivågen våren 2020, fyra månader efter att de skrivits ut.

  ● Det är den första svenska studien som fokuserar på rehabiliteringen av dessa patienter och den har publicerats i den Lancetknutna tidskriften EClinicalMedicine.

  ● 13 procent av patienterna upplevde att de var helt återställda fyra månader efter att de skrivits ut.

  ● 87 procent hade kvarstående problem.

  ● Ungefär hälften av dem hade så omfattande besvär att det påverkade den dagliga livsföringen och återgång till arbete.

  ● De problem som dominerade var relaterade till nervsystemet, blodcirkulationen och andningsorganen.

  ● Påverkan på många olika kroppsfunktioner rapporterades såsom försämrad rörelseförmåga, muskelsvaghet, känselstörningar, koncentrationssvårigheter, mental trötthet, oro, nedstämdhet. Det är symtom som är vanliga vid diagnosen postcovid.""

  https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00200-5/fulltext
   
  • Laddar…
 12. B
  Medlem · Stockholms län · 22 150 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Och varifrån kommer det som inte finns med i The Lancet?

  Syftet med studien, som publicerades i maj, har inte varit att ta reda på hur stor andel som har kvarstående problem så det fetstilta är inte korrekt när det gäller samtliga som har fått covid eller ens för de som fått sjukhusvård. Detta eftersom det t.ex. saknas en kontrollgrupp, folk kan faktiskt ha ont eller ha sömnrubbningar under lång tid utan att ha varit sjuka i covid, och att man har undantaget vissa patienter från studien så man vet inte om den är representativ i det avseendet. Syftet har varit att komma fram till dödlighet och faktorer som rör rehabiliteringsbehov och den har utförts av folk på en rehabiliteringsklinik.
  Slutsatsen av studien är:
  Studien är inte heller en objektiv utvärdering av folk utan de har själva fått skatta sina problem på en femgradig skala.

  I studien står det:
  I DN:s intervju med läkaren Antepohl framgår det att sjukvården har sen dess blivit bättre på att behandla patienterna så att det är färre som t.ex. har fått hjärnskador (vita fläckar i hjärnan) än under första vågen som studien handlar om.
   
 13. U
  Medlem · 5 164 inlägg

  Ja studien är inte perfekt men bra nog att publiceras i Lancet vilket gör att data kan ses som relevanta.

  Mest överraskande att hela 87% har kvarstående problem 4 månader efter sjukdom. Sjukt många.

  Finns det någon uppföljande studie hur det ser ut för gruppen långtidssjuka nu efter 1,5 år? Vore intressant att se hur många som blir bra över tid.
   
 14. B
  Medlem · Stockholms län · 22 150 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Naturligtvis är studien tillräckligt bra men man måste förstå syftet med den vilket inte är att uppskatta hur många som får långtidscovid. Därför blir det fel när du försöker använda studien på det sättet som nu när du tar upp andelen igen och frågar om hur det har gått för dem.

  Det är ju som att ta resultatet från Pfizers fas 3-studie som intäkt för att "vaccinering" med koksaltlösning ger huvudvärk. Alltså 1/3 som hade fått placebo rapporterade att de hade fått huvudvärk och bland dem som hade fått vaccin var det typ 42 %. Då drar man vare sig slutsatsen att koksaltlösning många gånger ger huvudvärk eller att 42 % får huvudvärk av vaccinet utan att knappt 10 % får huvudvärk av vaccinet. Jag tar det exemplet därför att det var någon som skrev om det under veckan.

  Ber man folk göra självuppskattningar på en femgradig skala dels av hur de mådde för flera månader sen och dels vid frågetillfället så får man en hel del felaktiga svar. Folk får huvudvärk, sömnproblem och är oroliga även utan att ha haft covid, och ändå mer särskilt när de har något annat symtom ibland och är oroliga för att de inte ska bli av med symtomet eller för att de är oroliga för hur det ska gå med familjen, landet eller världen när det är en pandemi som pågår.

  Du anser ju inte heller att elallergi finns men de som anser sig vara elallergiska har symtom som huvudvärk, utmattning, hjärtrytmsstörningar, andnöd, sömnstörningar, koncentrationsproblem osv. Alltså i stort sett samma symtom som folk rapporterade om i den där studien och i andra studier om långtidscovid. Samma symtom kan alltså bero på många orsaker och behöver inte bero på covid bara för att man har haft covid. Det finns ju även de som envist hävdar att de har postcovid fast de inte har haft symtom som tyder på covid, inte har antikroppar och inte har T-celler som reagerar på coronaviruset men de har några symtom som andra med postcovid har beskrivit

  Därför är det nödvändigt med en kontrollgrupp om man ska kunna påvisa hur vanligt det är med postcovid.
   
 15. U
  Medlem · 5 164 inlägg
  83% var sjuka fyra månader efter att Covid19 infektionen vad över.

  Det stämmer också ganska bra med andra coronainfektioner som SARS,

  Just därför var det fel att inte begränsa smittan så mycket som möjlig.

  Låt sjukvården klara kurvan kommer att kosta stort lidande och stora pengar.

  Försiktighetsprincipen som dumpades i tron att det det är är över i maj 2020 (FHM)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.