Byggahus.se

Byte av golvbrunn?

 1. D
  Medlem Nivå 4
  Tja!

  Håller på riva badrummet som ska renoveras lite, suttit plastmatta men nu blir det kakel och klinker, dock är jag lite fundersam på giövbrunnen, behöver jag byta den ? Läst att brunnar nyare än 90/91 är det inte krav på?

  Dock är huset byggt -91 så hur vet jag om jag bör göra det ? Bifogar bilder.

  Tänker att det är nog rätt mycket jobb då det ser ut som med tanke på att det är rätt hög förhöjningsring att själva golvbrunnen mest troligt är gjuten i plattan ? Och mellanrummet mellan ligger då den vattenburna golvvärmen tänker jag, kändes som väl mycket jobb att riva upp golvspånet och då eventuellt måsta bila upp för att komma åt att byta brunnen

  Någon som har några tankar kring detta?
   
 2. T
  Allvetare · Nivå 14
  Kan du lossa på vattenlåset?
   
 3. D
  Medlem Nivå 4
  Nä den är inte löstagbar, med andra ord är det bara bita i det sura och börja riva?
   
 4. T
  Allvetare · Nivå 14
  Japp, fram med bilhammaren.......
   
 5. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Absolut! (y)
   
 6. D
  Medlem Nivå 4
  Bara börja riva då, tack för snabba svar
   
 7. janwide
  Medlem · Nivå 9
  Var samma sits. Det är rätt kul att bila när man har bra grejer :D:strong:
   
 8. D
  Medlem Nivå 4
  Nu är snart golvspånet borta, nu till nästa fråga/tanke hur göra med golvet sen när brunnen är bytt ? Ligger ca 15cm frigolit på plattan och på det som ni ser vattenburen golvvärme.

  Hur skulle ni byggt upp golvet igen? Damma konstruktion med uppreglat och isolering med värneslingor i samma som idag eller försöka vika upp slingorna och riva bort allt i golvet, byta brunn och sen gjuta upp kanske 10cm med eps sen flyta in golvvärmen på det ? 4 kvadrat är toan på

  Tacksam för tips och idéer kring detta
   
 9. D
  Medlem Nivå 4
  Ser att min text i senaste inlägget blev rätt otydlig.

  Försöker igen :)

  Som ni ser på bilden ligger golvvärmeslangarna i spårad isolering, isoleringen är ca 15cm tjock. Nu behöver jag bort med allt så jag kommer åt att bila bort avloppsbrunnen som sitter inguten i plattan under isoleringen.

  Hur skulle ni gjort? Plugga golvvärmeslingan på fördelaren sen tömma slangen på vatten och helt enkelt kapa bort den, sen skära bort alla isoleringen i golvet för att sedan efter att brunnen är bytt gjuta upp motsvarande tjocklek och sen ersätta den med elgolvvärne som flytas in när nya golvet ska upp?

  Eller ska man försöka "hänga" upp slangarna och kapa bort all material under dom sen bila bort brunnen, dit med ny sen gjuta upp och i samma veva gjuta in befintlig slang ?

  Väldigt tacksam för tankar kring detta :)
   
 10. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  I mina öron låter det rätt dumt att byta från vattenburet till el, däremot hade jag passat på att byta slangen till en ny.
   
 11. D
  Medlem Nivå 4
  Absolut tänker samma sak men byta slang blir nog svårt då den kommer från ett helt annat rum, kapa och skarva på en ny är väl inte heller att rekommendera ?