Byggahus.se

Byte av fasad

 1. ss96
  Medlem · 4 inlägg

  ss96

  Medlem
  Hej, vi ska snart påbörja projekt fasadbyte. Huset vi bor i är ett funkishus från 40-talet som från början var putsat men som man senare valt att belägga med eternit. Då lät man såklart putsen, hönsnäten och halmen sitta kvar.

  Det vi nu ska göra är att tilläggsisolera och lägga en liggande panel på huset. Eterniten som sitter på huset idag kommer att plockas ner. Men frågan är hur man gör med det som gömmer sig bakom. Alltså putsen och det som bär den. Är det nödvändigt att plocka bort den eller bedömer någon kunnig att det går lika fint att skruva igenom den? Min farhåga är att det kommer blir en väldigt ojämn slutprodukt om man skruvar mot putsens och det underlaget.
  De finns tre alternativ att göra

  1. Låta putsen vara kvar och skruva genom den
  2. Plocka bort putsen, vassen och hönsnäten och skruva mot den diagonalställda panel som håller putsen (ni ser på bilden)
  3. Ta en cirkelsåg och köra igenom putsen och den diagonalställda panel och bryta loss den med kofot. Så att man kommer ner till plankväggarna.

  Tar tacksamt emot tips, tack på förhand / Sebastian
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 777 inlägg

  huggan

  Medlem
  Vet inte vad du kan om eternit men man bör inte bryta av den utan ta bort den i hela bitar.

  Att knacka bort putsen går normalt väldigt fort, jag tog en hel gavel på mitt hus på en halv dag. Så det är inte så mycket jobb som man kanske tror. Jag hade bara hammare och kofot. Givetvis olika lite på grund av vilken puts man har också men de flesta är ganska lätta.
   
 3. Staffans2000
  Banned by Bo · 10 690 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  Det är ibland lättare sagt än gjort. Med kofot går det iallafall fortare och eftersom jobbet av given orsak sker utomhus, är risken än mindre.

  Staffan
   
  • Laddar…
 4. H
  Medlem · Karlskrona · 6 777 inlägg

  huggan

  Medlem
  Rekommendationen vid rivning av asbest ute är mask, engångsoverall, handskar och att materialet vettenbegjuts.
   
  • Laddar…
 5. Staffans2000
  Banned by Bo · 10 690 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  Jag gjorde så i början. Använde mask och små tänger för att få ner plattorna hela. Efter några timmars svettande bakom mask och immiga glasögon, åkte kofoten fram och plattorna försvann som vattnet på en nybadad hund. Inte helt enligt rekommendationerna, men fort gick det!
  [​IMG]
  Staffan
   
  • Laddar…
 6. ss96
  Medlem · 4 inlägg

  ss96

  Medlem
   
 7. ss96
  Medlem · 4 inlägg

  ss96

  Medlem
  Som du säger så är det ett jäkla jobb att lossa de hela och fina. Men såklart försöker man med det så långt det går. Men har man P3 mask, engångsdräkt och handskar så borde man var väldigt safe :)
   
 8. Staffans2000
  Banned by Bo · 10 690 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  För att ha någon realistisk risk att ta skada av asbest, krävs det årtionden av daglig exponering samt att man röker. Gör du ingedera, är du så säker (safe:D) man kan vara.

  Staffan
   
 9. H
  Medlem · Karlskrona · 6 777 inlägg

  huggan

  Medlem
  Stämmer i 99% av fallen men det finns överkänsliga personer. Jag river själv utan skydd.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.