Byggahus.se

Bygglov bebyggd lantbruksfastighet

 1. Hemmakatten
  Medlem · 11 667 inlägg
  Nej. Att hävda att ni jobbar inom bristyrken har ingen som helst betydelse för bygglovet.
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 206 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Hoppas du återkommer med hur det blev sedan, intressant problem detta.
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 667 inlägg
  Du skriver att det är " bebyggd jordbruksmark". Det är positivt för er och ert framtida bygglov.

  Nu läser jag mellan raderna att ni har en tight budget eftersom ni tänker köpa ett Älvsbyhus. Trots det så måste ni ta hjälp (som kommer att kosta en hel del) för att kunna realisera era drömmar. Förmodligen kommer ni att vara tvungna att flytta huset till skogsmarken och ingen väg över åkern/jordbyggsmarken.
   
  Redigerat 19 jul 2020 23:51
  • Laddar…
 4. C
  Medlem · västernorrland · 112 inlägg

  carrera86

  Medlem
  Styckad av en tomt från mamma och pappas Jordbruksfastighet som var en del av jordbruksmark. Det var inga som helst problem och jag anlitade inte en enda expert!
  Sökte själv ett förhandsbesked, I förhandsbeskedet ingick det då att kommunen kollade hur tillgängligheten var för VA, EL Telefon mm, när det var OK så gjorde jag själv ritningarna på huset mm.
   
  • Laddar…
 5. C
  Medlem · 9 263 inlägg
  Nej nej, bebyggd lantbruksenhet betyder just att det är både bostad och lantbruk på samma fastighet.
  Men inom fastigheten så kan det finnas olika markanvändning, t.ex. skogsmark, åkermark, tomtmark. Det är det det handlar om.
   
 6. Sra220
  Medlem · 60 inlägg

  Sra220

  Medlem

  Man får ju vara realistisk såklart.

  Har pratat med trafikverket som säger att vi får göra väg om vi vill så länge det är på vår mark. Detsamma gäller länsstyrelsen och lantmäteriet. Länsstyrelsen anser att den lilla biten åker vi tänker utnyttja till husbygget inte är något vi behöver anmäla då marken inte tas ur produktion där vi lägger väg, parkering och trädgård. Varken lantmäteriet eller länsstyrelsen tyckte det fanns en anledning att "typa" om marken till tomt.

  Det enda som kan spela in är att kommunen tolkar miljöbalken på ett sätt som gör att vårt lilla bygge anses uppta för mkt värdefull jordbruksmark. Men länsstyrelsen anser inte att 1500kvm har någon betydelse, annat om det varit en hektar. Ska prata med byggnadsnämnden imorgon och se vad dom säger.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 1 752 inlägg
  Alla dessa samtal till olika myndigheter och verk som du haft fullt upp med, och vilkas svar kan vara svåra att tolka och förhålla sig till i praktiken, är sådant som kommunen hade skött under handläggningen av ett förhandsbesked. Du hade dessutom fått papper på yttrande utifrån de handlingar du lämnat in och som de gått igenom och granskat. Visst kan du få svar via telefon, men det som en handläggare ser utifrån en kartbild är ingen granskning och inte juridiskt hållbart. Det är en snabb bedömning och inget beslut. Om någon skulle ifrågasätta ett projekt då räcker tyvärr inte argumenten ”han sa, hon sa, jag visste inte”.

  Jag vet att jag låter pessimistisk och i många öron ”nitiskt”, men försök se det som information för fortsättningen av arbetet med ert projekt. Det ÄR mycket att tänka på, därför är det bra att ta hjälp av sakkunniga inom området om man saknar egen erfarenhet. OM det sen behöver vara så krångligt debatteras ofta, men det är en helt annan diskussion.

  Förbered dig och ställ mycket frågor i kontakten med kommunen. Är det någon i byggnadsnämnden du ska prata med eller en bygglovsarkitekt? Att ni jobbar inom bristyrken är inget som påverkar bygglovshanteringen i sak. Att ”hota” med att flytta från kommunen (och därmed betala skatt någon annanstans) är vanligt förekommande argument som handläggare börjar tröttna på. Mitt tips är att inte använda ovanstående, håll diskussionen saklig.
   
  Redigerat 20 jul 2020 15:48
 8. M
  Medlem · 1 752 inlägg
  Exemplariskt! :)
  Energin (och pengarna) man lägger på planeringen av projekt brukar i längden betala sig.
   
 9. Sra220
  Medlem · 60 inlägg

  Sra220

  Medlem
  Jag inser vi skulle gjort det, men då ägarna till marken var så osäkra på försäljning trodde vi inte de skulle vara villiga till att låta oss söka förhandsbesked. Det har också varit lite av en paniksituation då vi var tvungna att sälja vårt hus innan vi fick buda på ett nytt pga bankens nya regler. Vilket medförde en begränsad tidsperiod att hitta något nytt. Vi hade mkt hellre köpt ett färdigbyggt hus/skjul etc men det fanns inte tillgängligt. Därav har du nu blivit lite panik då vi ska vara ute ur huset i oktober och därav ville komma igång snabbt med processen att bygga nytt hus. Absolut dumt att göra ett husbygge under stress.

  Jag kommer inte dra upp de argumenten eller "hota". Var något jag läste i en tråd och tyckte det var värt att fråga iaf om det ens någonsin hjälper

  Det vi kommer ta upp är att vi vill bo på en jordbruksfastighet då vi önskar bruka marken.

  Det är byggnadsnämnden man kan ringa här, byggnadsinspektör är titeln på en som jag pratat med. Men ska se om det finns någon tillgänglig bygglovsarkitekt
   
 10. N
  Medlem · Skåne · 573 inlägg

  noupe

  Medlem
  Behöver man verkligen fastighetsägarens tillstånd för att söka ett förhandsbesked? Den sökande (du) betalar för handläggningen. Är ju inte ovanligt att söka förhandsbesked innan ett ev köp av fastighet.
   
  • Laddar…
 11. Sra220
  Medlem · 60 inlägg

  Sra220

  Medlem
  Jag antog det eftersom man på ansökan ska skriva in fastighetens ägares uppgifter som adress, personnummer osv.
   
 12. M
  Medlem · 1 752 inlägg
  Då förstår jag om du känner dig stressad, ändrade regler på banken kände jag inte till.
  Jag hoppas du inte känner dig tillrättavisad av mina svar, det är inte min mening. De är tänkta som tips och råd utifrån mina erfarenheter, till dig och andra som är inne på forumet. Om någon tycker jag är helt ute och cyklar så säg till.

  Man kan söka förhandsbesked och bygglov på fastighet som man inte äger, och få det beviljat. Fastighetsägaren får information och är den som i slutändan bestämmer om du får bygga. Plan- och bygglagen kan tillåta åtgärden men ägaren kan stoppa. Du hade alltså haft möjlighet att söka förhandsbesked. Omvänt kan en säljare söka förhandsbesked och använda som argument för att underlätta (och trissa upp priset) vid försäljning.

  Bra tanke med att berätta om dina planer med fastigheten när du pratar med kommunen. Byggnadsnämnden består av politiker, de som tar besluten (eller delegerar till tjänstemännen). De som jobbar med handläggningen brukar främst vara bygglovshandläggare, bygglovsarkitekter och byggnadsinspektörer. I mindre kommuner kan det vara en och samma person.

  Jag tror inte det är helt omöjligt för dig att få bygglov, men kanske inte på åkermarken. Det är nog mer allt runt omkring som vägar, VA, el mm som jag tror kan bli krångligt (och dyrt) och därför borde utretts innan bygglovsskedet.
   
 13. C
  Medlem · västernorrland · 112 inlägg

  carrera86

  Medlem
  Jag fick bygglov på åkermark utan problem, beror nog mycket på vart i landet man bor, här i Västernorrland så blir jordbruken färre och färre och åkermark växer igen, då är det nog bättre att bebygga marken. Sen beror det ju också om det är en kommun med god ekonomi och inte en avfolkningskommun. Vissa kommuner är väldigt angelägna om att folk bygger nya hus
   
 14. Sra220
  Medlem · 60 inlägg

  Sra220

  Medlem
  Ja, dom har nya regler iom Corona att mn inte ska stå där med 2 hus utan jobb etc.

  Nej, jag tar bara tipsen positivt

  Men jag förstår inte det med vägen, vatten, el och avlopp? Vad är det som kan bli svårt med det? Tror du att miljökontoret inte ger tillstånd för trekammarbrunn? Vattenbrunn en har dom redan sagt att det bara är att borra, jag behöver inget tillstånd. Och elen är det ju ellevio plus elektriker vilket tar 3-4 mån att ansluta till?
   
 15. Sra220
  Medlem · 60 inlägg

  Sra220

  Medlem
  Roligt att höra! Ger mig hopp sökte du förhandsbesked?

  Det här är en avfolkningskommun skulle jag säga, med rätt kass ekonomi, 10mil söder om Sundsvall.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.