Betala för grannens tomtuppmätning?????

45k läst  218 svar

 1. E
  Medlem Nivå 2
  Vår granne litade inte på uppmätningen som gjordes av deras tomt så de beställde en ny mätning som kostade 80.000. Nu kräver Lantmäteriet som gjorde uppmätningen alla grannar inklusive mina föräldrar att betala en del av denna uppmätning enligt 14 kap. 10 § FBL. Föräldrarna är pensionärer och 74 år gamla men krävs alltså att betala 16% dvs ca 12.500. De överklagade detta men fick avslag. Nu måste de överklaga till högre instans men bara om den tidigare instansen medger prövningstillstånd????
  Har snackat med några vänner som är jurister I arbetsrätt men de ser detta ganska mörkt. Vad kan man göra? Lagen verkar ju helt vrickad eller finns det sätt att kringå den? Behöver svar ASAP då överklagan måste vara inne imorgon. Tack på förhand, Martin.
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 16
  Det är så lantmäteriets regler funkar. Vad har dina föräldrars ålder med saken att göra?
  Dina föräldrar bör isåfall prata med grannen som begärt förrättningen och be hen betala deras räkning.
   
  Appendix, Solari, leffe-e och 2 till gillar
 3. S
  Medlem · Nivå 10
  vad säger reglerna då för oss som inte vet ett dyft om detta? Verkar ju fånigt om jag ska kunna krävas på betalning om grannen min vill ha uppmätning av sin tomt?
   
  jnse gillar
 4. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 14
  Tyvärr får man väl inte göra så heller, andelen är utifrån de som haft "nytta" av förrättningen.

  Men beloppet känns ju galet, vad är det som har tagit sån tid?
   
 5. E
  Medlem Nivå 2
  Föräldrarnas ålder har väl med saken att göra då de är pensionärer och inte kan hosta upp 12.500 för någon annans beställning när de precis som många nämner inte har någon nytta av detta, faktum är att de fick en negativ nytta då deras tomt blev mindre men eftersom gränsen ligger mitt I en 1.5m bred taggbuske spelar just detta ingen större roll. Problemet med lagen är väl att man skulle kunna tvinga någon att behöva lämna huset om man inte har råd att betala för grannens ideer, eller har jag missat något? Nyttan har vi redan fått avslag på vid överklagan då man ser till samhällsnyttan snarare än individen.men frågan är vilken samhällsnytta denna mätning ger, och I mitt tycke inte ett dyft. Spännande regelverk har vi I alla fall att man kan kräva grannen på betalning för tjänster man själv har beställt. Vi får väl se när de skapar en lag som tvingar mig att betala 16% för grannens TV projektor som jag teoretiskt kan se genom fönstret från min tomt.
   
  leffe-e, Herc, Birchman och 5 till gillar
 6. E
  Medlem Nivå 2
  Eh, grannens svar har vi ju redan när han kräver att alla grannar skall betala "sin" del så det tror jag inte HAN går med på.
   
 7. B
  Allvetare · Nivå 13
  Ja, Lantmäteriets regler är att alla som gynnats av den förbättrade kvaliteten på gränserna ska vara med och betala, precis som fastighetsbildningslagen säger:

  10 § Kostnaderna för fastighetsbestämning ska fördelas mellan sakägarna efter vad som är skäligt.
  Första stycket gäller inte, om något annat följer av 11, 12, 13 eller 14 §. Lag (2009:562).

  Dvs, de enda undantagen är (lite förenklat):
  (11: Om det är kommunen som är sökande)
  (12: Om den sökande är stat eller kommun och det är ett skyddat område enligt miljöbalken, eller om det är ett område för väg eller järnväg (oavsett sökande))
  (13: När det finns en överenskommelse mellan sakägarna om annan kostnadsfördelning)
  (14: Om det är en fastighetsreglering som görs för att samordna fastighetsgränser med kommungränser).

  Det bästa ni kan hoppas på är alltså att komma överens med grannarna att de ska stå för kostnaden (13), men det finns alltså inget lagstöd att kräva detta, då dina föräldrars fastighet ju också "förbättrats" i och med lantmäteriåtgärden.

  De kanske inte ser någon praktisk nytta i detta (de har till och med förlorat lite hävdad mark), men en fastighet med säkerställda gränser bör egentligen värderas högre än motsvarande fastighet med osäkra gränser. Tyvärr är det väl inget som folk tänker på vid en budgivning, även om man borde!
   
 8. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 11
  Vilka idioter det finns!

  Hade min granne kommit med det tilltaget utan att fråga mig så...

  Stämma grannen?
   
  Herc och nissenhj gillar
 9. S
  Medlem · Nivå 10
  Vad säger grannen då? Var denne medveten om att det är så det fungerar eller hade denne kalkylerat med att betala hela kostnaden själv? Eller var det en överraskning att det är så det fungerar och denne nu sitter och ler i mjugg över att grannarna också får betala?
   
 10. E
  Medlem Nivå 2
  Återvändsgränd alltså eftersom det står skäligt I lagen men domstolarna bortser från detta. Ingen kan väl påstå att det är skäligt att behöva betala för något som minskar din tomt, eller finns det sådana människor också?
   
 11. O
  Bannad · Nivå 15
  Tja jag är inte pensionär och har ett tag tag kvar till mina 74år. Men 12500 skulle kännas min plånbok. Min lön är också låg som deras pension. Så jag tycker att det är oväsentligt huruvida någon är pensionär eller inte. Jag upplever att man oftast nämner en sådan sak för att folk ska tycka extra synd om de drabbade. Nu var just det sista helt allmänt och har inget med dig att göra, de är nog media som är de största syndarna...
   
  nissenhj och Anna_H gillar
 12. T
  Medlem · Nivå 8
  Vad socialistiskt av Sverige att sprida ut kostnaden...
  Hur som helst så var det ju trist att dina föräldrar hade snott lite tomt av din granne så det var väl bra att det blev klarlagt. Dock; det jag reagerar på är den sjuka kostnaden om 80kkr för detta! Helt stört! Vi har ju gratis Google maps, kan man inte använda det på något sätt och göra en sådan här uppmätning på 5 min och sen skicka en jpeg till närmaste mejllåda... Borde kosta ungefär 200 kr o h inte 80kkr!
   
 13. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 11
  Hävda att det fanns en muntlig överenskommelse med grannarna..
   
 14. H
  Moderator · Nivå 25
  Med respekt för problemet med att dina föräldrar är gamla. Men om man skall bedöma nyttan även för dem, så är det väl så, att om gränsen inte varit formellt fastställd tidigare (och det måste vara ngt. sådant det handlar om, för den summan), då skulle ju den nya grannen ex. kunnat hävda att tomtgränsen i själva verket går 20 m in på deras tomt, och kanske hägnat in detta, byggt parkering eller vad som helst.

  I det läget skulle ju en gränsbestämning haft väldigt stor nytta för dina föräldrar. Och utan gränsbestämning så kan ingen hävda att gränsen går här eller där.
   
 15. O
  Bannad · Nivå 15
  Att få sin tomt minskad är naturligtvis inte kul. Men nu vet de hur gränserna går och det är nyttan i det hela. Jag håller med om att det inte är rimligt att betala när man själv inte beställt det hela. Oavsett vad resultatet blir, troligtvis hade man inte fått reda på något nytt egentligen utan fastigheten har den storlek man alltid vetat om. De är inte så kul att betala för.
   
  mniku gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: