Byggahus.se

Avluft, uteluft kanaldragning

 1. I
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Vi håller på att bygga ut. Utbyggnaden kommer då ivägen för avluft och uteluften till vårat FTX-system som sitter på gaveln.

  När jag nu ska dra om dessa kanaler tänker jag att jag framförallt har två alternativ.
  Att dra dom rakt upp från aggregat genom taket och sätta ett kombidon för tak
  eller att dra kanalerna till andra gaveln och sätta in- och uttag där.
  Jag är mer inne på andra alternativet med gaveln. Det blir längre kanaler med tillhörande isolering men jag kan nyttja befintligt kombidon och slipper hålla på med genomföringar i tegeltaket.

  Min fråga är framförallt om det kan vara någon nackdel att kanalerna för avluft och uteluft blir längre (för långa)? Drar jag de upp i taket så blir de ju bara ett par meter. Drar jag till andra gavelväggen blir de väl uppåt 12 meter kanske.

  Det är en råvind och det finns inget annat där än aggregat och kanaler så det finns gott om plats.

  Tack på förhand!
   
 2. oskar.valta
  Renoverare · Nivå 8
  Kanallängden är inget att oroa dig för. Funkar båda sätten. Det jag skulle tänka på är vilket väderstreck som den andra gaveln är. Är det syd eller väst skulle jag starkt överväga taklösningen (pga soluppvärmd luft).
   
 3. I
  Medlem Nivå 1
  Har också hört det där med soluppvärmd luft. Den gaveln hamnar faktiskt i syd, syd öst... Det jag har funderat på är om inte luften blir uppvärmd om man har huven på taket? Där om någonstans borde ju solen ligga på...
   
 4. oskar.valta
  Renoverare · Nivå 8
  Visst finns den effekten även på tak, därav är det alltid förstahandsvalet ett intagsgaller i vägg i norrfasad.

  Jag vet inte vad du har för tak, men har man ett nocktak så har man möjlighet att välja den minst solbelysta sidan. Jag vet att ABC Vent har en kombihuv där man kan välja intagssida på huven och därmed välja den mest gynnsamma sidan.

  På en solbelyst fasad så är de också i större utsträckning enbart varm, stigande luft som sugs in vid gallret. Vid en takhuv så finns en större omblandningseffekt eftersom intaget hamnar en bit ovan takytan.