Tjock snö på taket - här är riskerna - varning

Istappar.

Istappar. Foto: Folksam

Huset kan ta skada när det kommer mycket snö på kort tid, något som både husägare och försäkringsbolag vill undvika.

Snön har nu börjat visa sig i en stor del av landet, och med mycket snö på kort tid följer också vinterns andra sysslor såsom snöskottning, skötsel av braskamin och liknande. Har du otur kan det också uppstå skador på huset.

Is vid utblåsningshuven på tak

Något som försäkringsbolagen varnar för är is vid utblåsningshuven på tak. När varm luft smälter snön byggs det upp en iskaka runtomkring och växer den sig för stor kan vattnet börja rinna bakåt in under pannorna.

Snötryckskador

Andra risker är frysskador, eller skador på grund av snötäckets tyngd, på hängrännor, stuprör och ibland även taket. Taken är normalt sett dimensionerade för att klara snölasterna i det område där du bor, men enligt försäkringsbolagens statistik kan det ändå uppstå snötrycksskador.

– Vid kraftigt snöfall finns det risk för snötrycksskador. Boverket har regler för hur stora snölaster ett tak ska tåla. Reglerna varierar från norr till söder och efter den senaste uppdateringen så ska nybyggda tak tåla större snölast än tidigare, säger Folksams skadeförebyggare Erik Arvidsson.

Skotta taket

Det du kan göra för att förebygga skador på huset och dess plåtdetaljer är att skotta taket. Tänk på att inte dela upp skottningen så att du bara skottar halva taket, eftersom det då kan uppstå snedbelastning - utan skotta hellre i lager. Vidare bör du tänka på din egen säkerhet genom att använda skyddsanordningar, samt vara försiktig så att du inte skadar taket med skyffeln.