Fler vågar köpa nyproduktion igen

Det går fortfarande ganska trögt på nyproduktionsmarknaden men man anar en ljusning i horisonten.

Nyproducerade bostadsrätter har haft det tufft på bostadsmarknaden en tid men nu anas eventuellt ett trendbrott. Hittills i år har försäljningen ökat hos flera tillverkare och mäklare som Dagens Industri har talat med.

- Vi har en generellt bra känsla. Under årets fyra första månader har vi nästan fördubblat försäljningssiffrorna mot i fjol. Vi har inte haft ute mer till försäljning utan det handlar om att det blivit lättare att sälja. Även i storstadsområdena går det bättre än det gjorde 2018, då det var rejält trögt, säger Kristina Forsgren, nyproduktionsansvarig vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Dock är det fortfarande en tuff marknad och det är generellt sett fortfarande svårt att sälja en lägenhet som ännu inte byggts. De flesta vill kunna vara säkra på när de får tillträde. Förseningar, nya lagar, svårigheter att få finansiering och annat har gjort att många ännu tvekar inför att köpa på ritning. Mäklarfirmorna vittnar om att det blir enklare att sälja ju närmare man kommer tillträdesdagen.

Källa: Dagens Industri