Produkt­recensioner, Tester

Test fläktar - vi utser den bästa fläkten

En bra fläkt ger svalka under heta sommardagar och nätter utan alltför störande ljud. Den ska ha de rätta funktionerna och ett tilltalande utseende; allt till ett rimligt pris. Vi testade åtta fläktar av olika typer för att se vilken som är bäst och mest prisvärd.

Vi testade åtta fläktar och utsåg den bästa fläkten till ett rimligt pris.

Vi testade åtta fläktar och utsåg den bästa fläkten till ett rimligt pris. Foto: Marlén Eskilsson

Vinnaren i testet är:

Fläkten är en bra uppfinning. Med den kan du svalka kroppen utan att sänka temperaturen i rummet med krångliga och kostsamma kylaggregat. I vårt test av fläktar blir den kombinerade golv- och bordsfläkten Xiaomi Smart Standing Fan 1C bäst i test. Denna smarta fläkt passar både vid arbetsplatsen, i vardagsrummet och i sovrummet. Den är prisvärd, har de rätta funktionerna och en modern design.

Så fungerar en fläkt

En fläkt kyler av dig på två sätt, utan att sänka temperaturen i rummet.

Luften som är närmast din hud är varmare än den omgivande luften, eftersom den har värmts upp av din hud. Till exempel så har luft som är 2 mm ifrån din hud lägre temperatur än luften som är precis vid din hud. Fläkten förflyttar ständigt denna varma luft från din hud och tar dit ny, icke uppvärmd luft från andra delar av rummet.

Om det är någorlunda torrt i luften och du har en fläkt som skapar blåst, kommer det dessutom att bli en nettotransport av fukt från din hud till luften. De vattenmolekyler som lättast lämnar hudens yta är de som initialt har mest energi, det vill säga de varmaste. På så sätt blir du svalkad av fläkten.

Det du får med en fläkt är alltså mer eller mindre blåst mot dig. Beroende på hur du riktar fläkten och hur starkt den blåser, så kan du uppleva obehag. Det gäller att fläkten blåser lagom starkt och att det finns möjlighet att ställa in den i olika lägen så att du får den optimala riktningen och frekvensen på blåsten.

Det uppstår också en ljudeffekt när man har igång en fläkt. Ljudet kan vara mer eller mindre sofistikerat och i värsta fall är det störande.

De åtta testade fläktarna
De åtta testade fläktarna, uppställda på rad. Foto: Marlén Eskilsson

Så utförde vi testet

Vi har testat och bedömt fläktarna utifrån olika kriterier som vi sedan har vägt samman för att få ett slutligt betyg. Fläktarna är testade utifrån följande kriterier:

  • Pris
  • Effekt
  • Ljudnivå
  • Användarvänlighet
  • Utseende
  • Justerbar vinkel och höjd
  • Funktioner
  • Säkerhet
  • Garanti
  • Uppackning och montering

Priset. Vi vägde varje fläkts pris mot dess prestanda. Hur mycket fläkt får man för pengarna, dvs hur prisvärd är den? Priset vi utgick ifrån var lägsta pris på Pricerunner den 3 augusti 2020. Observera att priserna kan justeras från dag till dag pga nya aktörer, rabatter och erbjudanden.

Med fläktens effekt avser vi med vilken hastighet, tryck och räckvidd den blåser. En stark fläkt behöver inte alltid vara bra, det beror helt och hållet på vad du ska använda fläkten till. Ska du t ex ha en bordsfläkt på ditt skrivbord när du arbetar gäller det att den inte blåser för kraftigt på lägsta hastigheten, utan att det går att ställa in den i olika lägen och hastigheter.

Vi testade och bedömde ljudnivån på fläktarna. I de flesta situtationer vill man ha en så tyst fläkt som möjligt. Vi testade även fläktarnas användarvänlighet. En bra fläkt ska vara enkel att manövrera, flytta och rengöra.

Fläktens utseende är viktigt för många av oss och något man väger in vid ett köp. Går den att få i olika färger som matchar skiftande miljöer? Fläkten står ju ofta väl synlig där du vistas och ju snyggare den är desto bättre är det. För att du ska kunna använda fläkten så mycket som möjligt så är det viktigt att fläkten har justerbar vinkel och höjd utan att behöva flytta på hela maskinen. Vissa fläktar har även andra praktiska funktioner såsom oscillering (när fläkten svänger fram och tillbaka), en medföljande fjärrkontroll eller app samt tidsinställningar.

Under punkten säkerhet testar vi hur säker fläkten är. Fläktens grill ska vara utformad på ett sätt så att små fingrar eller djursvansar inte kan komma in nära de roterande fläktbladen och skadas.

Ingen vill köpa en ny fläkt varje år, så det är bra om garantin är så lång som möjligt.

Sist men inte minst bedömer vi upplevelsen av uppackning och montering. Vi gör en bedömning av hur lätt det är att packa upp och komma igång att använda fläkten. Upplevelsen av produkten börjar ju redan då du packar upp den.

De testade fläktarna

Vi testade åtta fläktar, varav tre är golvfläktar, tre bordsfläktar och två pelarfläktar där en av dem har luftrenare. Vi ville se vilken typ av fläkt som är mest optimal och möjligen få en aning om vilka tillverkare som gör de bästa fläktarna till bästa pris.

Xiaomi Smart Standing Fan 1C

Xiaomi smart standing 1C
Xiaomi Smart Standing Fan 1C - vår prisvärda testvinnare.

Betyg: 4,6 = bäst i test
Pris: 699 kr hos Inet
Effekt: 38 W
Ljudnivå: 51,3 dB
Storlek: Diameter 330 mm, höjd 100 cm, 7 fläktblad
Garanti: Inväntar svar

+ Fläktar bra med behagligt blås
+ Golvfläkt och bordsfläkt i ett
+ Prisvärd
+ Stilrent utseende
+ Fjärrkontroll via behändig app

- Endast 4 effektlägen
- Endast 1 års garanti

Prisvärd?
Den här lilla rackaren är värd sina 579 kr pga robust utförande i matt vitmålad metall/hårdplast, ett skönt fläktblås och ett antal bra funktioner som kan styras både manuellt på maskinen och via en app.

Effekt
Xiaomis Smart Standing Fan har ett effektivt blås som du känner dig svalkad av.

Ljudnivå
Fläkten låter med ett susande ljud på högsta farten, som vi mäter upp till 51,3 dB precis bredvid den. Tillverkaren uppger att den har en ljudnivå mellan 26,6-63 dB, men så högt når den alltså inte när vi mäter. Ljudet är helt ok och uthärdligt. På sovläge låter den tyst och behagligt, knappt alls. Vi testade ljudnivån med appen Buller.

Användarvänlighet
Vi upplever att Xiaomis fläkt är väldigt användarvänlig, enkel och lättförståelig. Det är bra att du kan göra alla inställningar både på maskinen och via appen.

Utseende
Fläkten är utförd i matt, vitmålad metall och hårdplast, en yta som gör att den ser modern och fräsch ut. Det intrycket förstärks av formen. Formen är unik, även om den baseras på en traditionell fläkt. Vi gillar den starkt!

Xiaomi bordsfläkt
Benet går att korta av så att fläkten blir en bordsfläkt. Foto: Gustaf Eskilsson.

Justerbar vinkel och höjd
Fläkthuvudet går att ställa in i olika lägen vertikalt och horisontellt. Höjden går att justera på så sätt att du kan skruva av foten och korta av benet så att det blir hälften så långt - och vips så har du en bordsfläkt istället.

Funktioner
Fläkten har fyra olika hastigheter, oscillering och tidsinställning. Du ställer in dessa via Mi Home-appen eller manuellt på fläktens huvud. Beräknat genom studier hos Xiaomi, kan Mi Standing Fan 1C arbeta i hela 500 h på lägsta motornivån (1,8 W) och endast förbruka 1 kWh ström. Ett plus i kanten för detta!

Garanti Fläkten har bara ett års garanti. För 579 kr borde man väl kunna förvänta sig att att de garanterar att den håller längre?

Uppackning och montering
Fläkten kom i en enkel pappkartong. Den var enkel att montera, ett multiverktyg medföljde.

Dyson Pure Cool link Tower
Dyson Pure Cool Link Tower

Betyg: 4,2 (endast fläktfunktionen är testad)
Pris: Pris ej längre känt
Effekt: 40 W
Ljudnivå: 61 dB
Storlek: Diameter 300 mm, höjd 54 cm, 5 fläktblad
Garanti: 2 år

+ Modern design
+ Luftrening
+ App och fjärrkontroll
+ 350° oscillering som fläktar hela rummet

- Högt pris

Prisvärd
Dysons fläkt/luftrenare är den dyraste, men också mest högkvalitativa fläkten i vårt test. För den som värdesätter ren luft (kanske har man allergiska besvär) och är prisokänslig är det ett bra köp.

Effekt
Fläktfunktionen har ett hastighetsspann på 1-10, maskinen kan oscillera upp till 350 grader och svalkar däred hela rummet. Den kan även manuellt riktas mot användaren med hjälp av appen.

Ljudnivå
Dysons fläkt/luftrenare är akustiskt konstruerad för att vara så tyst som möjligt med behagligt ljud. Vi tycker att den låter ganska mycket på högsta läget, faktiskt mest av alla fläktar i testet. Men kör man den på halvfart är det ett tyst och behagligt ljud. Vi testade ljudnivån med appen Buller och noterade 63 dB på hösta farten, 47 dB på medelfart.

Användarvänlighet
Fläkten är väldigt användarvänlig med intuitiva knappar på fjärrkontrollen och i appen.

Utseende
Dyson Pure Cool Link Tower är mycket väldesignad och ser lyxig och nästan futuristisk ut. Den här skulle man inte skämmas för att ha hemma.

Justerbar vinkel och höjd
Det går att justera vinkeln på fläkten utan att flytta hela maskinen.

Dyson fjärrkontroll
Dysons fläkt kommer med en magnetisk fjärrkontroll som fastnar på fläktens ovansida när du lägger den där.

Funktioner
Dysons luftrenande fläkt är bladlös och använder istället Air Multiplier™-teknik, ungefär som en dammsugare suger den in luften och blåser ut den genom ett filter så att den blir ren. Fläkten har 10 olika lägen på fläktstyrka, som kan ställas in med appen eller fjärrkontrollen. I appen kan du även schemalägga luftrening/fläkt, ställa in vinkel på oscillering, med mera.

På maskinen sitter en display som visar både rummets temperatur och luftfuktighet. Praktiskt!

Fjärrkontrollen är magnetisk och kan enkelt fästas på maskinen så att den inte riskerar att komma bort.

Säkerhet
Avsaknaden av fläktblad gör att det inte finns risk att fingrar skadas av fläktblad.

Garanti
Fläkten har 2 års garanti, ganska bra.

Uppackning och montering
Fläkten var enkel att montera och hade inte för många komponenter att sätta ihop. Inga verktyg krävdes för ihopsättningen.

Pris: 4 190 kr

Honeywell HYF290E4

Honeywell pelarfläkt
Honeywell HYF290E4

Betyg: 3,4
Pris: 1 590 kr hos Conrad
Effekt: 35 W
Ljudnivå: 53 dB
Storlek: Bredd 248 mm, höjd 101,6 cm.
Garanti: 3 år

+ Lång garantitid
+ Finns i både svart och vit

- Något högt pris
- Inte jättekraftfull

Prisvärd
Den här pelarfläkten som kostar närmare tusenlappen med många funktioner kunde vara något billigare tycker vi med hänsyn till vad du får för pengarna hos konkurrenterna. Därför får den en trea i prisvärdhet.

Effekt
Fläkten har åtta olika effektlägen, vilket är bra. Man känner ett behagligt blås när man har den bredvid sig, men den är för svag för att svalka hela det 15 kvm stora rummet där vi testar.

Ljudnivå
Ljudnivån upplevs låg även på högsta hastigheten, vi uppmätte den till 53 dB med appen Buller. Det tillkommer ett skrapande lågt ljud när den oscillerar, känns som att något löst vibrerar där inne.

Användarvänlighet
Fläkten är enkel att flytta och manövrera, den har tydliga imtuitiva knappar och symboler.

Utseende
Honeywells pelarfläkt finns att tillgå i både svart och vit, vilket ju är bra. Den känns inte toppmodern och är lite ranglig.

Justerbar vinkel och höjd
Det går inte att justera fläktvinkeln vertikalt på denna pelarfläkt, det är en nackdel.

Fjärrkontroll
Fjärrkontrollen kan fästas på baksidan av fläkten. Foto: Marlén Eskilsson

Funktioner
Honeywells pelarfläkt kommer med funktioner såsom oscillering i 80 grader, åtta olika hastigheter, timer och en fjärrkontroll som kan placeras på fläktens baksida. App saknas.

Säkerhet
Detta känns som en säker fläkt, även om det går att få in t ex en skruvmejsel i gallret om man vill. Fläktbladen är fler och ställda på höjden, vilket gör dem mindre “hotfulla”.

Garanti
Honeywell lämnar 3 års garanti - ett stort plus.

Uppackning och montering
Fläkten levererades i en trevlig kartong, var enkel att montera och hade inte för många komponenter att sätta ihop. Inga verktyg var nödvändiga.

Emerio FN-114224 bordsfläkt

Emerion FN-114224
Emerio FN-114224 bordsfläkt

Betyg: 3,2
Pris: 341 kr hos Teknikproffset
Effekt: 40 W
Ljudnivå: 55 dB
Storlek: Diameter 300 mm, höjd 54 cm, 5 fläktblad
Garanti: 1 år

+ oscillerande
+ 3 olika styrkor
+ bra att den finns i både vitt och svart utförande

- plastig
- blåser för mycket på lägsta hastigheten

Prisvärd?
Denna fläkt kostar 349 kr i skrivande stund. Det tycker vi är ett rimligt pris.

Effekt
När fläkten står på skrivbordet blåser den för mycket, även på lägsta hastigheten. Det upplevs obehagligt, man klarar inte av att sitta i den starka blåsten. Ställer man den däremot på ett bord längre bort i rummet är fläktens räckvidd och styrka bra. Det här är alltså en fläkt du vill placera några meter bort från där du sitter.

Ljudnivå
Visst låter den, även på lägsta hastigheten. Vi uppmätte ljudnivån till 55 dB med appen Buller. Ljudet är dock inte så högt att det är störande, utan det går bra att ha den vid t ex en arbetsplats.

Användarvänlighet
Fläkten är tillräckligt användarvänlig. Det sitter ett handtag på toppen som du kan använda för att flytta runt den. Hastighetsreglagen sitter på foten och är tydligt märkta. Justeringen av vinkel sker genom att du helt enkelt tar tag i fläkten och justerar den med handen, ganska steglöst.

Utseende
Det här är en bordsfläkt som är 30 cm hög. Den är vit men finns även i svart utförande, vilket är en fördel. Den ser ut som en helt vanlig fläkt av hyfsad kvalitet.

Justerbar vinkel och höjd
Vinkeln på fläkten går att justera, vilket är bra.

Funktioner
Den här fläkten oscillerar, vilket är behagligt så att man inte alltid får blåsten rakt på sig. Fläkten har också tre olika hastigheter, vilket är bra.

Säkerhet
Fläkten känns hyfsat säker. Grillen är lagom finmaskig så att man inte kan få in fingrarna till bladen, risken är dock att ett litet barn skulle lyckas. En penna får vi in.

Garanti
Garantin på den här fläkten är bara ett år, vilket drar ner betyget. Vem vill köpa ny fläkt en gång om året?

Uppackning och montering
Fläkten levererades i delar och man behövde en stjärnskruvmejsel för att skruva ihop fläkthuvudet med motorn och skruva ihop ramen. Den upplevdes som enkel att montera.

Gelia FD-40A golvfläkt

Gelia golvfläkt
Gelia FD-40A golvfläkt

Betyg: 3
Pris: 249 kr hos Proffsmagasinet
Effekt: 45 W
Ljudnivå: 52 dB
Storlek: Diameter 450 mm, höjd 1200 mm, 3 fläktblad
Garanti: Ingen uppgift

+ Blåser kraftigt
+ Billig

- Ranglig
- Odesignad

Prisvärd?
Fläkten kostar bara runt 200 kr. Med tanke på att den fläktar bra är det ett bra pris.

Effekt
Gelias fläkt svalkar bra och har en bra räckvidd, det är en fullt fungerande fläkt. Står den för nära, ca 1 meter, upplevs blåsten som för kraftig och obehaglig. Ställer man den däremot två till tre meter bort i rummet är fläktens styrka lagom. Har man den fem meter bort svalkar den också, men då inte tillräckligt.

Ljudnivå
Fläkten låter med ett susande ljud, som vi mäter upp till 52 dB precis bredvid den. Ljudet är dock helt ok och uthärdligt. Vi testade ljudnivån med appen Buller.

Användarvänlighet
Fläkten har fyra knappar som inte är märkta, men med en knapp stänger du av den och med de resterande knapparna väljer du en av tre möjliga hastigheter. På övre delen av fläkten sitter ett litet “handtag” i form av en enkel ögla som du kan använda för att flytta fläkten. Du kan ju även ta tag i stativet när du lyfter den.

Utseende
Allmänt kan sägas att fläkten är väldigt ranglig, kanske bara att förvänta med en så billig produkt. Den är helt vit, bortsett från ett kromat rör på stativet och texten Gelia i svart på fläkthuvudet. Designen är enkel. Utseendemässigt ser den nästan exakt ut som Biltemas golvfläkt, bortsett från designen på knapparna och loggan på fläkthuvudet.

Justerbar vinkel och höjd
Det går att justera vinkeln på fläkthuvudet i sid- och höjdled, enkelt genom att helt enkelt flyttade den i rätt position med handen. Höjden ställer du in genom att skruva loss ett fäste på stången och lyfta/trycka ner den och sedan skruva fast igen, en ganska omständlig procedur.

Funktioner
Fläkten har oscillering, vilket är bra. Det gör att man inte upplever den starka blåsten som obehaglig och en större del av rummet kan ta del av fläkten samtidigt.

Säkerhet
Fläkten känns någorlunda säker. Grillen är lagom finmaskig så att man som vuxen inte kan få in fingrarna till bladen. Man kan dock få in en penna och man skulle kunna tänka sig att ett klåfingrigt litet barn skulle kunna få in ett finger eller något annat smalt föremål där.

Garanti
Fläkten har ett års garanti, lite snålt. Vi tycker det signalerar att man inte går i god för produktens kvalitet.

Uppackning och montering
Produktens förpackning var väldigt spartansk, alla delar var “inkastade” i ett anonym grå kartong. Man fick ta fram skruvmejseln för att skruva ihop delarna.

Biltema golvfläkt

Biltema golvfläkt
Biltema golvfläkt

Betyg: 2,8
Pris: 259 kr
Effekt: 55 W
Ljudnivå: 51 dB
Storlek: Diameter 600 mm, höjd 121 cm, 3 fläktblad
Garanti: 1 år

+ Blåser kraftigt
+ Billig

- Ranglig
- Odesignad

Prisvärd?
Fläkten kostar bara 259 kr i srkivande stund, femitolappen dyrare än Gelias golvfläkt som är väldigt lik och i stort sett samma produkt. Med tanke på att den fläktar bra får det fortfarande anses vara billigt.

Effekt
Biltemas golvfläkt svalkar bra och har en bra räckvidd, det är en fullt fungerande fläkt. Står den för nära, ca 1 meter, upplevs blåsten som för kraftig och obehaglig. Ställer man den däremot två till tre meter bort i rummet är fläktens styrka lagom. Har man den fem meter bort svalkar den också, men då inte tillräckligt.

Ljudnivå
Fläkten låter med ett ganska behagligt susande ljud, som vi mäter upp till 48 dB precis bredvid den. Ljudet är helt ok och uthärdligt. Vi testade ljudnivån med appen Buller.

Användarvänlighet
Fläkten har fyra knappar som är märkta med olika nyanser från vitt till svart, där avstängningsknappen är vit och högsta hastigheten svart. På övre delen av fläkten sitter ett litet “handtag” i form av en enkel ögla som du kan använda för att flytta fläkten. Du kan ju även ta tag i stativet när du lyfter den.

Utseende
Allmänt kan sägas att fläkten är väldigt ranglig, kanske bara att förvänta med en så billig produkt. Den är helt vit, bortsett från ett kromat rör på stativet. Designen är enkel. Utseendemässigt ser den nästan exakt ut som Gelias fläkt, bortsett från knapparna och det faktum att fläkthuvudet är helt vitt utan logotyp eller annan text.

Justerbar vinkel och höjd
Liksom den snarlika golvfläkten från Gelia, går det på Biltemas variant att justera vinkeln på fläkthuvudet i sid- och höjdled, enkelt genom att helt enkelt flyttade den i rätt position med handen. Höjden ställer du in genom att skruva loss ett fäste på stången och lyfta/trycka ner den och sedan skruva fast igen, en ganska omständlig procedur.

Funktioner
Fläkten har oscillering, vilket är bra. Det gör att man inte upplever den starka blåsten som obehaglig och en större del av rummet kan ta del av fläkten samtidigt.

Säkerhet
Fläkten känns någorlunda säker. Grillen är lagom finmaskig så att man som vuxen inte kan få in fingrarna till bladen. Man kan dock få in en penna och man skulle kunna tänka sig att ett klåfingrigt litet barn skulle kunna få in ett finger eller något annat smalt föremål där.

Garanti
Ingen vill köpa en ny fläkt varje år, så det är bra om garantin är så lång som möjligt. Biltema ger ett års garanti på den här golvfläkten. Man får alltså bara räkna med att den håller i ett år.

Uppackning och montering
Produktens förpackning var väldigt spartansk, alla delar var “inkastade” i ett anonym grå kartong. Man fick ta fram skruvmejseln för att skruva ihop delarna.

Biltema bordsfläkt 12”

Biltema bordsfläkt
Biltema bordsfläkt 12”

Betyg: 2,8
Pris: 399 kr
Effekt: 35 W
Ljudnivå: 58 dB
Storlek: Diameter 330 mm, höjd 440 mm, 5 fläktblad
Garanti: 1 år

+ Trevligt retro utseende
+ Oscillerande
+ Känns robust

- Saknar app och fjärrkontroll

Prisvärd?
Denna fläkt kostar 399 kr och med hänsyn till att den är tillverkad i metall, känns robust och har en stark fläkt anser vi att det är ganska prisvärt.

Effekt
Detta är ju en bordsfläkt och vi har placerat den på skrivbordet, riktad mot den som sitter och arbetar vid datorn. Den har ett kraftigt blås i tre olika hastigheter. Den blåser för kraftigt när man har den på lägsta hastigheten. Här borde det finnas ytterligare en, lägre hastighet.

Ljudnivå
Hur tyst fläkten är. Man vill att en fläkt ska vara så tyst som möjligt. Vi testade ljudnivån med appen Buller.

Användarvänlighet
Fläktens läge går att ställa in i höjd- och sidled genom att skruva på manuella vred, något som passar på en fläkt i retrodesign, det känns som en gammaldags maskin. Däremot är det inte så användarvänligt utan ett betydligt krångligare sätt än man ställer in läget på konkurrerande fläktar. Du ställer dock in oscilleringen genom att trycka på en knapp, inga konstigheter.

Utseende
Fläkten är utförd i metall vilket för tankarna till grillen på ett flygplan och ger den ett retroutseende á la 50-tal. Fläkten är nästan identisk med Norths bordsfläkt, bara något ljusare och mer glansig i metallen.

Justerbar vinkel och höjd
Den här fläkten går att ställa in i olika lägen vertikalt och horistontellt, dock inte på höjden. Det är dock ovanligt på bordsfläktar.

Funktioner
Biltema bordsfläkt har oscillering och tre olika hastigheter på blåset. Det går att ställa in den i höjd och sidled med manuella vred.

Garanti
Fläkten har bara ett års garanti, men för 399 kr kanske man inte kan förvänta sig att den håller längre?

Uppackning och montering
N/A, fläkten kom delvis monterad, ett utställningsexemplar.

North Desk Fan 30 cm

North bordsfläkt
North Desk Fan 30 cm

Betyg: 2,6
Pris: 599 kr
Effekt: 35 W
Ljudnivå: 55 dB
Storlek: Diameter 300 mm, höjd 44cm, 4 fläktblad
Garanti: 1 år

+ trevligt retro utseende
+ oscillerande
+ känns robust

- 200 kr dyrare än Biltemas variant som är nästan exakt likadan
- saknar app och fjärrkontroll

Prisvärd?
Denna fläkt kostar 599 kr. Med hänsyn till att Biltema har en nästan identisk fläkt för 399 kr tycker vi inte att det är särskilt prisvärt, även om den är tillverkad i metall, känns robust och har en stark fläkt.

Effekt
Detta är ju en bordsfläkt och vi har placerat den på skrivbordet, riktad mot den som sitter och arbetar vid datorn. Den har ett kraftigt blås i tre olika hastigheter. På samtliga hastigheter är "blåset" då för kraftigt om man inte har oscillering igång. Med oscillering kan man ha den igång på lägsta hastigheten utan obehag.

Ljudnivå
Visst låter den även denna fläkt, även på lägsta hastigheten. Vi uppmätte ljudnivån till 55 dB med appen Buller, samma som Emerios fläkt. Ljudet är inte så högt att det är störande, utan det går bra att ha vid t ex en arbetsplats.

Användarvänlighet
Fläktens läge går att ställa in i höjd- och sidled genom att skruva på manuella vred, något som passar på en fläkt i retrodesign, det känns som en gammaldags maskin. Däremot är det inte så användarvänligt utan ett betydligt krångligare sätt än man ställer in läget på konkurrerande fläktar. Du ställer dock in oscilleringen genom att trycka på en knapp, inga konstigheter.

Utseende
Fläkten är utförd i metall med ett utssende som borstad stål, vilket för tankarna till grillen på ett flygplan och ger den ett retroutseende. Fläkten är nästan identisk med Biltemas bordsfläkt förutom ljusheten på metallen, där denna är mörkare och liknar borstat stål.

Justerbar vinkel och höjd
Fläkten går att ställa in i olika lägen vertikalt och horistontellt, dock inte på höjden. Det är dock ovanligt på bordsfläktar.

Funktioner
Norths bordsfläkt har oscillering och tre olika hastigheter på blåset. Det går att ställa in den i höjd och sidled med manuella vred.

Garanti
Fläkten har bara ett års garanti. För 599 kr borde man väl kunna förvänta sig att den håller längre?

Uppackning och montering
Fläkten var enkel att montera, inga konstigheter.

Sammanfattning och resultat

Efter att ha testat åtta fläktar har vi insett att en fläkt faktiskt svalkar bättre än vi hade trott och att även de billigaste fläktarna för några få hundralappar får jobbet gjort. Vill man lägga 599 kr så får man fläkten som är bäst i test: Xiaomi Smart Standing Fan 1C, en modern och kraftfull fläkt som du kan styra med en app i telefonen och välja om du vill ha som bords- eller golvfläkt, den är “2 i 1”.

Den allra lyxigaste fläkten är Dysons Pure Cool Link Tower, som både renar och svalkar hela rummet, men den kostar 4 490 kr. Den kan alltså vara något för den prisokänslige astmatikern eller allergikern.

Ska man då välja bords- eller golvfläkt, traditionell eller en pelarfläkt? Det kan vara en smaksak och hur rummet ser ut. Har du ett bord en bit bort att ställa fläkten på kanske du vill ha en bordsfläkt. Har du plats på golvet kan det passa med en golvfläkt. Tänk på att om fläkten står för nära kan det blåset bli obehagligt.

En traditionell fläkt har en fördel över pelarfläkten genom att den går att rikta mer precist vertikalt mot t ex dig själv är du sitter och arbetar.

Tabell och jämförelse

Vinnaren i testet blev:

Tips: Scrolla sidledes i mobilen för att se hela tabellen.

Fläkt Xiaomi Smart Standing Fan 1C Dyson Pure Cool Link Tower Honeywell HYF290E4 Emerio bordsfläkt Gelia FD-40A golvfläkt Biltema golvfläkt 16" Biltema bordsfläkt 12”

North Desk Fan 30 cm

Pris* 579 kr 4 190 kr 838 kr 349 kr 208,75 kr 259 kr 399 kr 599 kr
Typ av fläkt Kombinerad golv- och bordsfläkt Pelarfläkt/luftrenare Pelarfläkt Bordsfläkt Golvfläkt Golvfläkt Bordsfläkt Bordsfläkt
Effekt 38 W 40 W 35 W 40 W 45 W 55 W 35 W 35 W
Storlek (höjd/diameter) 1000 mm/ 330 mm 1022 mm/185 mm 1016 mm/248 mm 530/300 mm 1200 mm/420 mm 1210 mm/ 420 mm 440 mm/330 mm 440 mm/330 mm
Ljudnivå max hastighet 26,6-63 dB 61 dB 53 dB 55 dB 52 dB 51,3 dB 58,55 dB 55 dB
Oscillering Ja 90° Ja 350° Ja 80° Ja Ja 90° Ja 80° Ja 70° Ja
Justering vertikalt Ja Nej Nej Ja Ja 30° Ja Ja Ja
Fjärrkontroll Ja Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej
Garanti 1 år 2 år 3 år 1år 1 år 1år 1år 1 år
App Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej
Vikt kg 3,5 kg (3,2 kg bordsfl.) 3.9 3,1 kg 2,25 2,1 2,4 3 2,7
Betyg                
Fläktförmåga 5 5 4 4 4 4 4 4
Ljudnivå 4 3 4 4 3 3 3 3
Utseende 5 5 3 3 2 2 3 3
Funktioner 4 5 3 1 1 1 1 1
Prisvärd 5 3 3 4 5 4 3 2
Slutbetyg 4.6 4.2 3.4 3,2 3 2.8 2.8 2.6

*Priset vi anger är upphämtat från Pricerunner den 3/8 2020. Observera att priserna kan justeras från dag till dag pga nya aktörer, rabatter och erbjudanden. Det dagsfärska priset ser du under varje fläkts egen huvudrubrik.