Ekonomi

Falska renoveringar på omtalade fd hotellet i Linköping

Hotellet som blev till bostadsrättsförening med lägenheter utan bygglov är nu i hetluften igen, på grund av påhittade renoveringar.

Hotell du Nord.

Hotell du Nord.

Härvan med Hotell du Nord i Linköping, vars lägenheter såldes som bostadsrätter trots att det saknades bygglov och de i praktiken därmed var värdelösa, fortsätter. Nu visar det sig att man även misstänks ha sysslat med andra typer av bedrägerier. Flera miljoner har betalats ut för renoveringar som sedan inte blivit utförda, eller som blivit utförda med mycket dåligt resultat. 

– Man har sålt ett ställe där man inte får bo, som en bostad. Innan de såldes bakade man in en massa kostnader för renoveringar som aldrig har skett, säger bedrägeriexpert Anders Björkenheim till SVT.

Han har granskat fallet åt SVT och säger att det handlar om extremt dyra renoveringar. Bland annat ska en tvättstuga ha renoverats för två miljoner kronor. Där har sedan oberoende konsulter helt dömt ut både fuktsäkerhet och genomförande.

– Jag ser det bara som ett sätt att få ut pengar ur bolaget och skicka notan vidare till bostadsrättsföreningen. Om man tittar på personerna bakom, så är det personer som inte alls varit främmande för att använda sig av olika typer av målvaktsupplägg, säger Anders Björkenheim.

Fallet ligger hos Ekobrottsmyndigheten.