Renovera

Falska hantverkare försökte lura 87-åring på 225 000 kr

När en 87-årig husägare i Åkersberga öppnade dörren stod där två stycken som påstod sig vara hantverkare, men en rådig bankman förstod senare vad som pågick.

Falska hantverkare försökte lura 87-åring på 225 000 kr

Foto: Google Maps

Under våren drar de så kallade asfaltskojarna in över landet och försöker lura husägare - framför allt äldre - att köpa falska hantverkartjänster av dem. Detta hände nyligen en 87-årig dam i Åkersberga. 

De falska hantverkarna övertygade kvinnan om att hon behövde renovera taket. De var till och med så fräcka att de tog med henne till banken för att överföra de 225 000 kronorna som de menade på att arbetet skulle kosta.

Bankmannen var dock snabb och förstod att något inte stod rätt till. Han ringde polisen, men när de anlände hade männen redan lämnat platsen.

Dagen därpå var de tillbaka hos kvinnan och låtsades påbörja arbetet med takrenoveringen. En granne ingrep och polisen kom till platsen. Männen greps för grovt bedrägeri men sattes senare på fri fot.

Tänk på vara försiktig men vem du anlitar som hantverkare. När det kommer till dessa falska hantverkare slutar det ofta med dyra fakturor, men knappt påbörjade arbeten. Det har även hänt att de börjat förstöra hus och egendom för att ha något att sälja in som renovering hos personen.

Utöver att bli lurad på pengar kan du även göra dig skyldig till brott om du anlitar dem och något går snett.

– Händer det något arbetsmiljömässigt så står man till svars, man är till exempel ansvarig om de skadar sig. Och även skattemässigt, de skattar inte som de ska göra, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österåker, till Aftonbladet.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xPr7WQ/falska-hantverkare-lurade-87-aring--korde-henne-till-bank