Solceller

Erfarenheter 6 år med solceller och investering batterilagring

Gunnar Tjernbergs solcellsanläggning har under sex år levererat mer el än vad hans hushåll behöver. Ändå har han valt att nyinvestera i ytterligare solpaneler, växelriktare och batterilager till sitt hus. ”Jag har fått mersmak för tekniken”, förklarar han.

Gunnar Tjernberg utanför sitt hus där han har installerat en omfattande solcellsanläggning.

Gunnar Tjernberg utanför sitt hus där han har installerat en omfattande solcellsanläggning. Foto: Lars Bärtås

Medan många villaägare i landet våndas över höga elkostnader, kan Vellingebon Gunnar Tjernberg unna sig att koppla av. Han kan rentav av glädjas när elbolaget skickar sina ”räkningar”, åtminstone under årets andra och tredje kvartal.

– Nu under kvartal 3 fick jag en utbetalning på 5 685 kronor. Om man bortser från elnätsavgifterna blir det årligen ett plus på energikontot, säger han.

Förra gången Byggahus.se besökte Gunnar Tjernberg var i oktober 2015. Då hade han just investerat i en solcellsanläggning med 57 paneler på hustakets södersida, totalt 16,5 kilowatt.

Läs mer: Solceller på taket ska täcka hela energibehovet

Men han har inte nöjt sig med det. I mars i år la han till ytterligare 21 paneler, totalt 6,8 kilowatt, på gaveltaket i västerläge. Samtidigt lät han installera två solcellsbatterier, en ny växelriktare samt en laddbox vid garageinfarten.

Solcellsbatterier
Två solcellsbatterier och en ny växelriktare. Foto: Lars Bärtås

– Jag jobbar i värmepumpsbranschen, så jag har ju ett extra intresse av nya energilösningar. Jag vill se hur det funkar att kombinera solceller, batterilagring och eldrift. Fast jag har inte köpt någon elbil än, det avvaktar jag med tills jag hittar en lämplig modell.

Behöver bara köpa in el under vintermånaderna

Solcellerna har, efter sex års drift, levererat drygt 114 000 kilowattimmar (kWh). Det är betydligt mer än hushållets elkonsumtion, som brukar hamna på 10 000–12 000 kWh per år.

– Det är bara under vintermånaderna jag behöver köpa in el, då ger ju solcellerna inte så mycket. Men under de ljusa timmarna bidrar de ändå lite grann. I december i fjol fick jag in drygt 1 000 kWh.

Samkör batterilagret med hybridväxelriktare

Batterilagret, som består av två batterier med en lagringskapacitet på 10,2 kWh styck, fungerar som en backup i hushållet. Batterierna samkörs med en nyinstallerad hybridväxelriktare, som styr hur solelen fördelas.

– I första hand matas elen från solcellerna till hushållet, därefter laddas batterierna och när batterierna är fulladdade går överskottet ut på elnätet, det vill säga den el jag säljer. När solcellerna inte levererar någon el, till exempel på natten, går batterierna in och försörjer hushållet. Om det inte räcker får jag köpa resterande el.

Gunnar Tjernberg
Under kvartal 3 fick Gunnar en utbetalning på 5 685 kronor. Foto: Lars Bärtås

Än så länge är batterilagret ingen lysande affär, konstaterar Tjernberg. En anledning är att skillnaden mellan att lagra och sälja elen inte är särskilt stor.

– Jag har fram till nu haft ett ganska förmånligt avtal där jag sålt el för spotpris med ett påslag på 20 öre/kWh. Utöver det får man skattereduktion med 60 öre per kWh för överskottselen. Så länge dessa villkor gäller får batterierna svårt att konkurrera.

Förväntar sig inte att batterierna ska löna sig på länge

De båda batterierna kostade totalt 148 000 kronor, men halva summan har återbetalats via det nya avdraget för grön teknik.

– Jag förväntar mig inte att batterierna ska återbetalas inom rimlig tid, ens med avdraget. Det handlar mer om ett eget intresse att testa och utvärdera tekniken. Jag tror absolut att batterier kan bli en bra lösning framöver för husägare som vill bli mer självförsörjande och oberoende av elbolagen. 

Solceller på tak
Foto: Lars Bärtås

När Gunnar Tjernberg investerade i sin första solcellsanläggning var priserna på solpaneler betydligt högre än idag, samtidigt som effekten på panelerna var lägre. Idag hade han kunnat köpa en effektivare anläggning för 75 procent av den dåvarande totalkostnaden (191 000 kr). Ångrar han inte att han väntade med sin investering?

– Nej, om man sitter och väntar på att tekniken ska bli billigare och bättre kommer ingenting att hända, man kommer fortsätta att vänta. Jag ångrar ingenting, men hade jag gjort investeringen idag hade jag valt en snyggare typ av paneler, liknande dem jag har på västertaket.

Fakta/Gunnars solcellssystem

Anläggning 1: (2015): 16,5 kW: 57 moduler med 295 W märkeffekt, samt 15 kW växelriktare.
Anläggning 2: (2021): 6,8 kW: 21 moduler med 330 W märkeffekt.
Solcellbatterier: (2021), 2 st. Totalt 20,4 kWh lagring. Hybridväxelriktare
Total årlig produktion: (fr o m 2021): ca 22 000 kWh.

Fakta/Avdrag för grön teknik

Det tidigare investeringsbidraget för installation av solceller ändrades vid årsskiftet till ett ”grönt avdrag”, som även omfattar solcellsbatterier och laddboxar. Avdraget för solceller innebär att leverantören drar av 15 procent på totalkostnaden direkt på fakturan. Avdraget för batterilager och laddboxar är 50 procent av kostnaden, upp till max 50 000 kr per person och år.