Energismart färg håller inte vad den lovar

Thermoshield sägs innehålla keramiska kulor som håller huset svalare på sommaren och varmare på vintern, men tester visar att detta är bluff och båg.

Thermoshield sägs innehålla keramiska kulor som håller huset svalare på sommaren och varmare på vintern, men tester visar att detta är bluff och båg. Foto: Villaägarnas riksförbund

Termoskydd Exterieurs isolerar inte huset bättre än någon annan vanlig fasadfärg, visar fälttest.

Energismart färg, eller så kallad Termoskydd Exterieurs (ThermoShield Exterieur) som själva färgen heter, lovar att den ska sänka energiförbrukningen för huset. Men enligt ett test som Villaägarnas Riksförbund har genomfört så ger inte energismart färg någon ökad värmeisoleringsförmåga jämfört med vanliga husfärg.

- Tänker du måla huset för att få ner energianvändningen rejält, är du fel ute. Det ger ingen effekt på värmemotståndet i husets väggar. Vill du höja värmemotståndet ordentligt i husets väggar för att kunna sänka energianvändningen, krävs helt andra åtgärder som exempelvis tilläggsisolering med mineralull, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk expert hos Villaägarnas.

Förbundet lät det statliga forskningsinstitutet Rise testa Termoskydd Exterieurs mot en vanlig fasadfärg (Caparol Amphisilan). Man målade upp dessa på isolerade fasadelement och mätte temperaturen varannan minut under en månads tid.

Resultatet visar att färgerna har samma värmemotstånd och att det inte var skillnad beroende när på dygnet man mätte.

Att färgen inte fungerar såsom den marknadsförs har redan bevisats en gång i en tysk studie. Men testet gjordes i ett laboratorium och tillverkaren har hela tiden hävdat att det på grund av detta gett fel resultat, att den bara fungerar i fält. Med denna studie hos Rise har man nu visat att det påståendet inte stämmer.