Teknik

Köpguide tv - välj rätt modell

I butiken kan man bli yr av alla val som finns.

I butiken kan man bli yr av alla val som finns. Foto: Mediamarkt

Det finns ett par saker du kan göra för att garantera att du är nöjd med ditt tv-köp i många år framöver.

När det gäller funktioner på tv är det väldigt svårt att avgöra kvaliteten på tjänsterna när du står i butik. De inbyggda mediaspelarna kan ha stöd för olika många filformat, vilket gör att den tv:n som du tittar på kanske inte kan spela upp just de filmerna eller den musiken du har i din dator. 3dtv:n du tittar på kanske har usel 3d-funktion eller så kanske smart-tv-apparna är färre och tråkigare i en tv från en viss tillverkare, jämfört med tv:n hos konkurrenten.

Det här är inget du kan avgöra genom att jämföra tv-apparaternas specifikationer på nätet, eller genom att enbart knappa runt lite i gränssnittet i butiken. När du köper tv idag är det viktigt att du gör en liten bakgrundskoll först.

Gör bakgrundskollen inför tv-köpet så här: 

  • Skriv upp vilka funktioner som är viktiga för dig utifrån vår lista med vilka funktioner du hittar i olika prisklasser idag.
  • Rangordna funktionerna utifrån dina behov och önskemål.
  • Hör därefter med andra personer som äger en sådan modell som du funderar på att köpa och se vad de tycker om de olika punkterna du har på din lista. Exempelvis postar du en fråga i Byggahus delforum Teknik

Tycker du till exempel att det är viktigt att den kan spela upp datorns filmer trådlöst? Fråga andra med samma modell hur enkelt det är och vilka förutsättningar som krävs av dina andra prylar så som mobiltelefoner och datorer.

Läs också recensioner om de tv-apparater du har på önskelistan, då ser du direkt vilka svagheter de har och det är lätt för dig att jämföra dem.

Undersök kvaliteten i butik

När du väl fått ner dina önskemodeller på listan till 2-3 stycken är det dags att bilda dig en egen uppfattning. Det här är väldigt svårt. Dels kan tv-apparaterna vara inställda olika bra i butiken och dels är det svårt att i butiksljuset avgöra hur bra bildkvaliteten är. Men det du kan göra är att undersöka följande parametrar:

  • Betraktningsvinkeln. Du ska kunna få bra bild från olika platser i tv-soffan, inte bara när du sitter direkt framför tv:n. Ställ dig därför framför tv:n och rör dig som en båge runt den och se så att bilden är fortsatt bra även när du står i utkanten.
  • Svärtan. Du vill ha bra svärta och kontrast men inte på bekostnad av detaljer. Undersök hur mörkt det svartaste svarta är i bilden och undersök hur mycket detaljer som försvinner när du justerar svärta och kontrast. Många tv-apparater har en svart ram som du kan jämföra mot.
  • Färgerna. Vissa föredrar starka färger medan andra föredrar ett mer naturligt färgschema. Vad passar dig och hur presterar tv:n på området utifrån dina preferenser?
  • Flytet. Hur ser panoreringarna ut på tv:n när det är detaljerade miljöbilder och snabba scener? Hackar bilden fram eller flyter den fint?
  • Hur smart? Ska du ha en smart-tv så be även att få gå igenom gränssnittet. Känn efter hur snabbt du tycker att tv:n reagerar på klick i gränssnittet, kolla app-utbudet, testa webbläsaren och undersök vilka ytterligare funktioner som finns - exempelvis fjärrkontrollsapp till mobiltelefonen.
  • Filformat. Vilka filformat och containrar klarar tv:ns mediaspelare? Det här kan vara svårt att avgöra på plats utifrån enbart specifikationen, men ta med dig några av dina favoritfilmer, bilder och liknande på ett usb-minne och sätt tv:n på prov.
  • 3dtv. Be att få testa 3d-funktionen och se så att den motsvarar dina förväntningar. Ger den tillräcklig 3d-effekt? Hur sitter glasögonen? Hur många glasögon får du med?

Läs också
Funktioner i dagens tv-apparater vs pris