Teknik

Vad du får för pengarna när du köper tv

Vill du ha motionflow eller dubbelkärniga processorer i din tv?

Vill du ha motionflow eller dubbelkärniga processorer i din tv? Foto: Marlén Eskilsson

Vad får du för pengarna idag när du köper en tv? Vad innebär budget och vad är lyx? Byggahus.se reder ut begreppen och funktionerna.

När du går in på tv-avdelningen hos en återförsäljare av hemelektronik är det inte längre bara storleken som är avgörande för priset. Förr innebar en stor platt-tv också ett stort skutt prismässigt för plånboken, men nu är det inte längre en lika tydlig prisfaktor. 

Funktioner har nämligen kommit att bli allt viktigare när man snackar modern tv. Och självklart även material- och designaspekter.

Appar, styrning och innehåll
Idag får du en slimmad full hd-tv på runt 42-50 tum för omkring 3 500 kronor, förutsatt att den räknas som en budget-tv. Och en budget-tv idag är som sagt inte så beroende av storleken. Det som gör den budget idag är att den saknar moderna extrafunktioner. Den kan kanske spela upp ett antal filformat från ett usb-minne, och klarar att visa full hd-material i 1080p men saknar internet, smart-tv- och 3d-tv-funktioner. Det som skiljer tv-apparater åt i det här segmentet är primärt bildkvaliteten.

Går du upp ett steg och tittar i mellansegmentet - tv-apparater 42-50 tum för omkring 5 500 kronor - får du ofta smart-tv och 3dtv på köpet. Ibland även inbyggt trådlöst internet så att du slipper trassla med en nätverkskabel.

Smart-tv innebär att tv:n har ett inbyggt gränssnitt fyllt med smarta funktioner och appar, exempelvis finns det appar för att hyra film direkt i tv:n, det finns webbläsare så att du kan surfa på nätet och det finns såklart en tv-guide där du med hårddisk kopplad till tv:n dessutom kan spela in tv-program. Olika tillverkare har lite olika app-utbud och ibland har även olika modeller hos en och samma tillverkare olika app-utbud.

3dtv, som ansågs vara en lyxfunktion för bara något år sedan, är numera nästan standard i mellansegmentet. Du får 3d-glasögon med på köpet och kan sedan kolla på 3d-film direkt från tv-soffan.

Går du upp ännu ett steg, omkring 8 000 kronor och högre, kommer ännu fler förkortningar och skumma tekniknamn. Nu har vi helt plötsligt speciella tekniker för att få flyt i bilden (olika namn hos olika tillverkare, exempelvis MotionFlow) och dubbelkärniga processorer. Framför allt handlar det om att få flyt i detaljerade panoreringar och snabba scener så att de inte upplevs hackiga. 

Du kan även få inbyggd webbkamera så att du kan videochatta via Skype och speciell styrning - exempelvis kan du kanske styra tv:n med hjälp av rena handrörelser, röstkommandon eller via mobiltelefonen. Sistnämnda (mobilstyning) återfinns ibland även i mellansegmentet och är behändigt eftersom du får plats med fler funktioner i en mobilapp än på en fysisk fjärrkontroll. Du kan till exempel ha genvägar till favoritkanaler och appar, och det är enklare att skriva på tangentbordet i mobilen eftersom du är van vid det.

Ytterligare en praktisk funktion i den här priskategorin är möjligheten att dela innehåll trådlöst mellan dator/mobil/surfplatta och tv - eller tvärtom, dela tv:ns bild med din bärbara enhet. En vanlig standard för trådlös delning är DLNA. Själva speglingsfunktionen har olika namn hos olika tillverkare, leta efter Miracast hos Philips, Swipe and Share hos Panasonic och Allshare Screen Mirroring hos Samsung.

Slutligen har du material- och designaspekten. Tv-apparater i lyxsegmentet har idag tunnare ram och lite lyxigare materialval - de är inte lika plastiga som de billigare apparaterna. Vissa tillverkare har satsat på extra designmoment. Philips har exempelvis Ambilight som skapar ljus på väggen runtom tv:n. Ljuset matchar färgen på respektive sida i bilden och ska på så sätt göra att du upplever bilden som större än den egentligen är.

Framtids-tv:n idag
På de stora elektronikmässorna i år visade tv-tillverkarna upp så kallade 4K-apparater och det börjar dyka upp på allt bredare front redan nu, men i premiumsegmentet. Det handlar om upplösningen på tv:n.

Minns du hur fräckt det var när hd-tv slog igenom? Ta den upplösningen gånger fyra så har du 4K. Detta är också en teknik som inte fått ett självklart namn ännu, Samsung kallar det till exempel UDHD och LG kallar det Ultra HD. 

Problemet idag är att det inte sänds några program i den här upplösningen, så än så länge kan tv-apparaterna bara skala upp (förstora, fast med mycket avancerad teknik för bildbehandlingen) filmer och serier till maxupplösningen.

OLED är också något som kommer att komma framöver. Det har snackats länge om OLED ute på teknikmässorna men det har varit svårt att få ner priset och andra tekniklanseringar har kommit emellan och bromsat genombrottet. OLED är nästa steg efter LED när det kommer till bildkvalitet och tunnhet. När första OLED-tv:n visades upp på CES för ett par år sedan drog teknikjournalisterna efter andan, och det har sedan dess varit en snackis som kommit och gått men som nu börjar närma sig konsumentnivå prismässigt.