Energi

Vågar man utföra elarbeten själv?

Vågar du göra elarbeten själv?

Vågar du göra elarbeten själv?

El, hur svårt kan det vara? Ganska komplicerat. Elen i ett hus är mycket mer än bara två hål i väggen och har du inte fackkunskaper ska du vara väldigt försiktig med att skruva själv.

Oavsett hur du bor har du ansvar för att eldrivna apparater och armatur är i gott skick, från kylskåp till sänglampa.

Bor du i hyresrätt eller i bostadsrätt är det vanligt att fastighetsägaren eller föreningen ansvarar för de fasta elinstallationerna. Men äger du ett hus ligger ansvaret för elen helt och hållet på dig. Det kan vara värt att tänka på om man bor i ett gammalt hus.

En villa från 1920-talet kan vara i fint skick, men är elinstallationerna över 80 år gamla kan det vara klokt att se över dem. Att huset är besiktigat, till exempel vid en försäljning, är ingen garanti, elen ingår inte i en vanlig bostadsbesiktning.

– Bor man i ett hus som är från 1960-talet eller äldre och misstänker att elen är gammal tycker jag att man ska kontakta en elektriker, säger Cilla Lundh som är elkonsult. Att kontakter och strömbrytare ser fräscha ut är ingen garanti för att elledningarna inne i väggen är det. Till exempel kan mössen ha varit där och ätit på ledningarna, det tycker de är mums.

En jordfelsbrytare är en bra investering. Den bryter snabbt strömmen om en apparat råkar bli spänningsförande. Dessutom kan den vara en hjälp att lokalisera eventuella fel i en gammal elinstallation. Koppla inte in jordfelsbrytaren själv, kontakta alltid en fackman.

Undvik sladdhärvor
Vi skaffar fler och fler apparater till våra hem i dag. Standarduppsättningen på tre eluttag per rum räcker inte längre till. Lösningen blir oftast fler skarvsladdar och grenuttag. Förutom att de samlar damm kan de också orsaka farliga situationer. För många extra uttag kan göra att eluttaget blir överbelastat vilket i sin tur kan leda till att det börjar brinna.

Jordat och ojordat
Sedan 1994 ska alla nybyggda hus genomgående ha jordade uttag. Det betyder att i ett jordat lamputtag ska armaturerna vara skyddsjordade eller extra isolerade. Om ett fel uppstår i en jordad armatur så bryts strömmen. Använder man en ojordad armatur i ett jordat uttag och det blir något fel kan det leda till livsfara. Byt aldrig från ojordat till jordat själv, anlita alltid en fackman.

Ute eller inne
Apparater och maskiner som drivs med el är något att ha respekt för. Särskilt om de ska användas utomhus.
– Det är till exempel inte ovanligt att man kopplar en maskin för utomhusbruk till ett eluttag inomhus. Det ska man inte göra, det kan lätt bli fel, säger Cilla Lundh.
– Man ska också vara försiktig med maskiner som är varvtalsstyrda, alltså sådana där du kan själv kan reglera hastighet och styrka. Har man en sådan maskin är det viktigt att man har en jordfelsbrytare som klarar de svängningarna.

Försäkring
Det som kan hända om det är något fel med elen är att det blir kortslutning och att det börjar brinna. En brandfilt kan vara bra att ha hemma, liksom en brandsläckare, helst en pulversläckare som klarar alla typer av bränder.
Hemförsäkringen gäller i regel om en elinstallation gått sönder. Det förutsätter dock att installationer som kräver en behörig fackman också är utförda av en sådan person. Spara kvitton och papper som styrker det. Om man själv gjort en elinstallation som kräver behörighet kan man få problem med försäkringen.

Vägghängt och centralt
När man bygger ett nytt hus har man verkligen chansen att rensa upp i härvan av förlängningssladdar, redan innan det rört ihop sig.
– Tänk efter vad det finns för behov, säger Cilla Lundh.
– Vilken möblering har jag tänkt mig, var ska matbordet stå, hänger teven på väggen, var ska antennuttaget sitta, vill jag ha elburen värme i badrumsgolvet, dimmer, kanske centraldammsugare, dator och ska det förberedas för utomhusbelysning?
– Allt sånt här är bra om man tänker igenom innan man börja bygga. Om inte annat så slipper man ju en massa förlängningssladdar.

Elritning eller ej?
Om man överlåter allt till elektrikern och husbyggaren så får man en svensk standarduppsättning och placering av eluttag och kontakter.
Svensk standard är inte lagbunden men betraktas som normgivande när man bygger nytt. Inte minst i flerbostadsproduktion, där det också är en kostnadsfråga.

Bygger man själv, eller beställer hus från en byggfirma, har man förstås möjlighet att påverka var uttagen hamnar. Men för att verkligen tillgodose sina behov kan det vara bra att göra en elritning.
– När jag får en beställning på en elritning tar jag en diskussion med husköparen, byggaren och med arkitekten, säger Cilla Lundh. På så sätt kan jag bena ut vilka speciella önskemål som husköparen har och se till att lösningarna blir snygga och funktionella.
– Jag har precis avslutat ett jobb där köparen hade kontakt med en inredningsarkitekt och där belysningen var en stor och viktig del av inredningen.
Man får räkna med att en elritning kostar från cirka 12 000 kronor och uppåt, beroende på vilka önskemål man har.

Det här får du göra själv:
– Byta proppar – sätt i den nya proppen i propphuven, inte direkt i proppskåpet, innan du skruvar tillbaka den.

– Byta glödlampor – var noga med att inte använda högre effekt än vad som anges. Ha inte textilier för nära en het glödlampa, särskilt viktigt med halogenlampor som kan blir väldigt heta, upp till 250 grader.

– Montera stickproppar, sladduttag och sladdströmbrytare – är du det minsta osäker, köp färdigmonterat eller kontakta en fackman.

– Byta ojordat vägguttag – under förutsättning att du är helt säker på vad du gör.

– Byta ett jordat vägguttag – under förutsättning att du är helt säker på vad du gör. Elsäkerhetsverket rekommenderar att man anlitar en fackman eftersom en felaktig koppling kan innebära livsfara.

– Byta strömbrytare – enkla strömbrytare med två ledare kan du byta själv. Är det fler ledare anslutna kräver det särskilda kunskaper som bara en fackman har.

– Installera, ändra eller reparera en anläggning med högst 50 V spänning, till exempel badrumsarmatur, julgransbelysning. Däremot spotlights och halogenlampor bör installeras av en fackman på grund av brandrisken.

Det här får du inte göra:
– Byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat. Ska du byta ut ojordade vägguttag mot jordade i ett rum måste du anlita en fackman.

– Byta en vanlig strömbrytare till en dimmer.

– Installera värmekabel eller värmefolie till golvvärme.

Barnsäkerhet:
– Barn är nyfikna men inte alltid så försiktiga. Plocka undan farliga apparater, till exempel handmixern och elvispen, och dra ur kontakten till kaffebryggaren och brödrosten när de inte används.

– Förse spisen med spislås, tippskydd, spärr på ugnsluckan, kastrullskydd.

– Byt till petsäkra uttag och undvik långa förlängningssladdar som är lätta att trassla in sig i. Sladdar på golvet kan även verka spännande för husdjuren men blir livsfarliga om de börjar gnaga på dem.

– Sänglampan är ingen leksak. Se till att väggarmatur och sladdar inte kan rivas ner i sömnen eller i leken.