Robotsvärmar utvecklas för att bygga hus

Robotsvärmar utvecklas för att bygga hus

Utan vare sig central ledning eller intelligens kan en mängd robotar bygga ett hus, på ungefär samma sätt som termiter bygger hus idag.

Termiter har fått stå mall för de så kallade husbyggarrobotarna som amerikanska forskare tagit fram. Tillsammans ska de kunna bygga ett helt hus. Robotarna samarbetar och kan, utifrån vad de andra robotarna gjort, räkna ut nästa steg som måste göras i byggprocessen. Det är också det som gör dem så speciella, att de agerar på egen hand utan central ledning - precis som termiter gör när de bygger sina underjordiska bon.

- Det här visar hur många, relativt ointelligenta, robotar kan arbetat tillsammans utan att ha någon central styrning. Varje robot vet inte ens vad det är de bygger, men genom att de följer vissa speciella regler kommer det med tiden att uppstå en speciell struktur eller byggnad, säger Christian Balkenius, robotforskare vid Lunds universitet, till Sveriges Television.

Robotarna rör sig i området tack vare ett rutnät i marken och inbyggda sensorer.

De amerikanska forskarna menar att forskningen kommer att kunna omsättas i praktiken ute på en byggarbetsplats genom att en så kallad robotsvärm bygger ett helt hus. Men Chistian Balkenius är inte lika säker på det. Han tror mer på den 3D-skrivare som vi skrev om för ett par veckor sedan.