Grilla säkert

Grilla säkert

Grillar du på rätt sätt undviker du olyckor och bränder. Men hur grillar man egentligen säkert?

Varje sommar kommer rapporter om bränder och personer som skadat sig när man grillat. Ibland är osaken att man har grillat på fel sätt. Vi gick igenom Brandskyddsföreningens riktlinjer för hur man grillar säkert. 

Placeringen av grillen. Ställ den inte under tak och definitivt inte i närheten av brännbart material. Det är brandrisk i sådana lägen och även väldigt lite rök orsaka stor skada på människor och djur. Se också till så att du inte ställer den precis bredvid din boplats. Underlaget bör vara plant och tändvätskan ska stå en bit bort, inte precis bredvid.

Använd eltändare kopplad till jordfelsbrytare.

Grillar du på balkongen bör du inte använda kolgrill, välj elgrill istället. Du som beger dig ut i naturen med engångsgrill bör tänka på att den väger väldigt lite och blåser det ute kan den flyga iväg och innehållet likaså. Den bör heller inte slängas i soporna med en gång, se till att glöden verkligen slocknat, minst en liter vatten på engångsgrillen när du vill släcka är Brandskyddsföreningens tips.

Tänker du göra upp en öppen eld i naturen bör du först kolla upp så att det inte är eldningsförbud och därefter välja en lämplig plats. Med lämplig plats menas en lugn och skyddad sådan och då gärna i närheten av vatten. Du får under inga omständigheter elda direkt på bergshäll. Brandskyddsföreningen menar även att du bör hålla elden liten samt lägga stenar runt den.