Teknik

Forskare hackar smarta lampor

Forskare styr lampor från Philips Hue via Zigbee-protokollet.

Forskare styr lampor från Philips Hue via Zigbee-protokollet.

Uppkopplade lampor smittades med mask som sedan spred sig till närliggande lampor.

Israeliska forskare har lyckats smitta lampor, i Philips smarta hem-serie Hue, med en mask som sedan automatiskt kunnat sprida sig till närliggande lampor. Därefter kunde forskarna styra belysningen på distans. I experimentet lät man dem blinka morse-koden för SOS.

Philips ska ha fått ta del av säkerhetshålet innan rapporten släpptes, och fått möjlighet att täppa till det. Men det belyser ändå ett problem som den här produktgruppen dras med.

Produkter inom kategorin sakernas internet, eller Internet of Things som det även kallas, har länge blivit kritiserade för att ta för lätt på säkerheten. Uppkopplade, hackade hushållsprylar låter tämligen harmlöst, men forskarna som genomfört experimentet säger att det ändå handlar om ganska tunga säkerhetsproblem.

Lamporna skulle exempelvis kunna nyttjas i en så kallad DDOS-attack - en överbelastningsattack med syfte att släcka ner datasystem. En av de mest uppmärksammade sådana i Sverige är den mot polisen 2006, och en av de senaste är den mot svenska mediasajter i mars i år.

Ett annat område där man med hjälp av en storskalig attack av den här typen kan orsaka störningar är inom elnätet.

Här kan du se hur det såg ut när experimentet utfördes:

Källa: IoT goes nuclear

Läs mer