Teknik

43 personer om dagen smygtittade på vanlig övervakningskamera

Övervakningskamera.

Övervakningskamera.

En granskning visar att nätverksuppkopplade kameror är lätta att hacka sig in i.

Är du webb-tv-stjärna utan att veta om det? Dagens Nyheter testade sätta upp en helt vanlig lösenordsskyddad nätverkskamera i en reporters hem och redan efter tre dagar hackade sig första personen in. I genomsnitt kollade sedan 43 personer om dagen på reporterns förehavanden. Vad de inte visste var att reportern spelat in en slinga som visades om och om igen, men så är det ju inte hos gemene man.

–  Det här har ju länge varit en ganska hypotetisk diskusson. Vem som helst kan ju komma åt den, men att verkligen få hårda siffror på att folk gör det är intressant. Och dessutom att folk gör det i så stor utsträckning, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon, som tidigare arbetade på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet.

Många har idag den här typen av uppkopplade kameror hemma, exempelvis i form av övervakningskameror eller webbkameror till datorer. Dessvärre är de enkla att hacka sig in i. Totalt smygtittade 6 000 personer på DN:s kamera under testperioden.

Kameran var som sagt lösenordsskyddad, men lösenordet var ej ändrat utan kameran sattes upp med fabriksinställningar. Har du en webbkamera hemma kan du förbättra säkerheten genom att byta ut standardlösenordet. Men säkerhetsexperten Leif Nixon säger att de är relativt enkla att hacka ändå eftersom det finns en rad säkerhetshål i produkterna. Bästa säkerhet, om du ska koppla upp den mot nätet, får du genom att koppla den så att den bara nås via en så kallad tunnel.