Varmvatten, avlopp och el viktigast vid fritidshusköp

Ett fritidshus på Gotland.

Ett fritidshus på Gotland. Foto: Åke E:son Lindman

Bank har undersökt vad vi värderar högst när vi letar fritidshus.

Nu är det högsäsong för fritidshus. Många önskar då närhet till vatten. Men helst vill den som letar hitta ett fritidshus med tillgång till varmvatten, avlopp och elektricitet. Detta visar en undersökning som SBAB låtit genomföra.

-  Trenden går mot mer och mer moderniserade fritidshus där skillnaden mellan åretruntbostaden och fritidshuset gradvis suddas ut. Ett fritidshus med bra standard borgar för att man kan nyttja fritidshuset mer än bara sommartid. Bilden av fritidshuset med den blåmålade pumpen lever kvar, men sällan utan annan funktion än utsmyckning idag, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB.

En ganska stor andel av de svarande tycker att man kan låna lika mycket som vid köp av vanlig bostad, 17 procent håller med om det påståendet. Majoriteten tycker dock att man ska låna mindre eller inte alls.

Att det finns en relativt stor grupp som tycker att man kan låna mycket kan delvis bero på att 23 procent i undersökningen säger att de kan tänka sig att bosätta sig året runt i ett fritidshus.

Tio-i–topp–listan för fritidshus:

1. Varmvatten och avlopp

2. Elektricitet

3. Närhet till bad

4. Sjöutsikt 

5. Strandtomt

6. Enskilt läge

7. Bredbandsuppkoppling

8. Omgivning med djupa skogar

9. Omgivning med öppna landskap

10. Enkel standard med egen brunnn