Här vill vi helst äga fritidshus

Var i Sverige vill hushållen helst äga ett fritidshus?

Var i Sverige vill hushållen helst äga ett fritidshus? Foto: Google Maps

Hushållen tror att fritidshuspriserna kommer att fortsätta uppåt, och listar sina favoritplatser.

Förra året såg vi en kraftig ökning för fritidshuspriserna som en följd av att många stannade hemma i Sverige över semestern. När hushållen får spå hur priserna rör sig i år tror 7 av 10 att de fortsätter uppåt. Bara 14 procent tror att priserna kommer att sjunka, det är dock en relativt stor andel sett till hur prisökningarna såg ut i fjol. Siffrorna kommer från en undersökning som SBAB låtit genomföra.

- Att många tror på stigande priser kombinerat med att allt fler har en mer positiv syn på ett fritidshus i Sverige talar för en fortsatt het fritidshusmarknad. Sen tror jag att inställningen till att semestra i Sverige är ganska beroende av vädret. Det är lättare att drömma om ett eget fritidshus när solen gassar och det är uppehåll än när det är en regnig sommar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB.

Top 5 mest populära platserna

I undersökningen har man även frågat var folk helst skulle vilja äga ett fritidshus, och då ligger Gotland som ohotad etta sedan flera år tillbaka. Likaså är Stockholms skärgård samt Öland kvar på topp 3. Bohuslän har däremot seglat upp som ny innehavare av position fyra på listan. Österlen kniper femteplatsen.

Modernt eller gammalt?

De allra flesta vill ha ett modernt fritidshus som de inte behöver renovera. De önskar bra internetuppkoppling, närhet till bad samt fungerande avlopp och elektricitet. Bredbandsuppkopplingen är ny på listan över nödvändigheter.

- En förklaring till varför bredbandsuppkoppling blivit viktigare i år, jämfört med tidigare år, är sannolikt att stugan inte längre bara är en plats för samvaro och avkoppling. Pandemin har gjort att stugan numera betraktas som en plats där man också kan bedriva distansarbete och förutsättningen för det är ju bra uppkoppling, säger Claudia Wörmann.

Slutligen visar undersökningen även att många kan tänka sig låna pengar till köp av fritidshus, men att man bör låna mindre än vid köp av permanent hus. 22 procent tycker man ska undvika lån helt.