Starkt kritisk till nyproduktion efter svårigheter att sälja radhus

En nyproduktion i Sollentuna.

En nyproduktion i Sollentuna. Foto: Bonava.

Svajig bostadsmarknad kan få grava konsekvenser för de som verkar på den.

En radhusägare i Stockholm känner sig uppgiven och stressad efter att han köpt en nyproducerad bostadsrätt men inte lyckas få sitt radhus sålt. Kontraktet på bostadsrätten tecknades för ett år sedan. Efter det blev marknaden mer svajig. Nu när det blev dags att sälja radhuset för att flytta in i nyproduktionen är det få som kommer på visningarna och priset har fått sänkas med flera hundratusentals kronor.

Johan, som vill vara anonym, är starkt kritisk till det faktum att politikerna infört amorteringskrav samtidigt som de pushar på om att bygga så många nya lägenheter. Han är även kritisk till systemet med nyproduktioner.

– Det har fått mig att må så jävla dåligt. Det är inte värt att köpa något så långt i förväg när man inte vet vart marknaden tar vägen. Dessutom kan man inte lita på att spelreglerna är samma som när man skriver under, säger han.

När han tecknade avtalet på nyproduktionen värderades hans radhus till 4,5 miljoner kronor. Nu ligger det ute för 4,1 miljoner kronor - men intresset är svagt. Måste utgångspriset sänkas ytterligare får han inte längre ihop ekvationen för att kunna betala nyproduktionen.

– Jag räknade med att ha marginal för om det skulle dippa eller plana ut. Men att förlora så himla många hundratusen på några månader hade jag inte räknat med. Jag är så stressad att jag inte kan sova. Det är det enda jag tänker på. Jag har aldrig mått så här dåligt i hela mitt liv. Det kan få oerhörda konsekvenser om jag inte kan betala för mig. Jag vet inte vad som händer då.

Efter den uppkomna situationen tänker Johan aldrig mer köpa en nyproduktion.

Läs mer: Aftonbladet