Ekonomi

Sänkt ROT-avdrag hotar tusentals jobb

ROT-jobben hotade.

ROT-jobben hotade. Foto: Marlén Eskilsson

Sveriges Byggindustrier har räknat ut att cirka 8 300 jobb berörs av det sänkta ROT-avdraget.

8 300 jobb beräknas försvinna om ROT-avdraget sänks från nuvarande 50 procent av arbetskostnaden till föreslagna 30 procent. Uträkningen har gjorts av Sveriges Byggindustrier som befarar att utvecklingen också kommer att leda till att fler oseriösa företag etablerar sig och börjar sälja sina tjänster svart.

Deras siffror visar att sänkt ROT-avdrag leder till 8,3 miljarder kronor i minskad omsättning. Om en anställd kostar cirka en miljon kronor blir det totalt 8 300 jobb som försvinner.

- Det tycker vi är en otroligt stor siffra när man samtidigt talar om att vi ska ha ett tydligt sysselsättningsmål för Sverige, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, och fortsätter:

- I storstadsregionerna är det allt från 1 000-2 500 som förlorar sina jobb och i övriga län är det ungefär jämt fördelat med cirka 200 personer per län.

Deras siffror visar att införandet av ROT-avdraget gjort att svartjobben minskat. Före ROT-avdraget kom fick 45 procent av byggföretagen förfrågningar om att ta betalningen svart, medan endast 3 procent fått frågan efter införandet.

Regeringens tanke med det sänkta ROT-avdraget är att pengarna istället ska läggas på att bygga bostäder, och då främst hyresrätter.

Sänkningen av ROT-avdraget beräknas träda i kraft 1 januari nästa år.