Ekonomi

Sålde huset, fick skuld på 8,5 miljoner kronor

Ett dolt fel har skuldsatt ett par för resten av livet, nu betalar de för ett hus de inte längre äger.

Huset på Färingsö var deras idyll, men är numera bara en källa till ekonomisk kollaps och ångest. När paret Gillqvist-Lindberg sålde sitt arkitektritade hus på Ekerö och flyttade till mindre, visade det sig senare att husets fönsterbleck monterats felaktigt vilket gjort att vatten kunnat tränga in. Nu, två år senare, har paret en rättegång bakom sig och en skuld på 8,5 miljoner kronor.

Husköparna stämde paret på tre miljoner kronor när vattenläckaget visade sig. I tingsrätten förlikade de om att paret skulle åtgärda de direkta felen samt ett antal andra punkter som skulle kunna leda till fuktskador. Men byggbolaget åtgärdade bara fönsterblecken och väggpanelerna - de vägrade åtgärda tak och rännor eftersom de inte ansåg att det var något fel på dessa. Detta ledde i sin tur till att ett vite kopplades på mot paret.

Paret tvingades köpa tillbaka huset för 8 miljoner kronor samt betala ett vite, men det var pengar som de inte hade.

– Vi lever på några tusen i månaden och kommer aldrig att kunna betala det här, medan de får 13 000 kronor extra i månaden så länge vi lever, säger Sten Gillqvist-Lindberg till Mälarö Tidning.

Nu krigar de för att få lagfarten tecknad på dem istället så att de kan flytta tillbaka, men köparna vill först ha sina pengar. Köparna bor således kvar i huset medan paret betalar dem 13 000 kronor varje månad samtidigt som deras skuld stiger med 55 000 kronor varje gång.

Köparna vill inte uttala sig utan hänvisar till domstolsdokumenten och att ärendet är en privatsak.