Ekonomi

Prognosen på 9 500 småhus står fast

Ökad orderingång och hög efterfrågan räcker inte för att branschorganisationen ska våga höja sin prognos.

Prognosen på 9 500 påbörjade småhus i år står fast trots att orderingången hos företagen har ökat. Branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen ser andra orosmoln på himlen som gör att de väljer att inte höja siffran.

- Nuläget ser visserligen stabilt ut och orderingången vittnar om en uppgång men den är inte tillräcklig för att höja prognosen. Andra faktorer som finansiella oklarheter och otillräckligt med detaljplanerad mark för småhus utgör ett hinder, säger Gustaf Edgren, som arbetar med branschutveckling och näringspolitiska frågor för trähusindustrin.

Senast prognosen justerades var i maj och det handlade då om en liten ökning. Men trots att efterfrågan ökat väljer branschorganisationen att se försiktigt på framtiden. 

- Ska produktionen kunna öka, med bättre balans mellan utbud och efterfrågan, måste övergripande, långsiktiga regelförenklingar komma till stånd. Det gäller också att vilja bygga det folk vill ha och vi vet att småhus är den i särklass populäraste bostadsformen, säger Gustaf Edgren.