Ekonomi

Många vet inte vad snittränta är

Känner du till begreppen listränta och snittränta när det gäller bolån?

Känner du till begreppen listränta och snittränta när det gäller bolån?

Trots att bolånet för många är den största utgiftsposten känner majoriteten inte till begrepp som listränta och snittränta.Det finns mycket pengar att spara för den medvetna husägaren som jämför räntor på bolån och ser till att bolånet ligger hos den bank där räntan är bäst. Men en undersökning som SBAB genomfört visar att hela 23 procent av de som har ett bolån idag helt enkelt litar på att deras bank ger dem en bra ränta när det är dags att teckna nytt bolån.

- Det finns en del bolåntagare som är aktiva och jämför räntor och erbjudanden mellan olika banker. Tyvärr är de i minoritet vilket indikerar att konkurrensen på bolånemarknaden fortfarande är begränsad, säger Tor Borg, chefekonom hos SBAB.

Undersökningen visar även att kunskapen om de verktyg som är tänkta att användas av konsumenterna när de jämför bolån, verktyg så som listräntor och snitträntor, är låg - både bland befolkningen i stort och bland de som har ett bolån. 56 procent känner inte till begreppen alls om vi ser till gemene man, samma siffra bland bolånetagare är 35 procent. Ytterligare 35 procent, bland de med bolån, uppger att de känner till begreppen lite grann.

SBAB har även en kontrollfråga med avseende begreppen och där svarar endast en av fyra rätt bland befolkningen i stort, och fyra av tio bland bolånetagarna.

- Med tanke på att bolån handlar om stora summor så är det allvarligt att så många hushåll inte verkar ha den grundläggande kunskap som krävs för att göra en vettig jämförelse mellan olika långivare, säger Emma Persson, boendeekonom hos SBAB.

Här kan du jämföra din boränta och se aktuella snitträntor hos de olika bankerna.