Ekonomi

Många anser att amortering är en kostnad

Många anser att amortering är en kostnad

Foto: Byggahus.se.

Långt ifrån alla hushåll ser amortering som en form av sparande, vissa vet inte alls vad de ska klassa det som.

Var tredje svensk ser på amortering som en kostnad, snarare än det sparande det är. Vidare vet var femte person inte ens vad de ska klassa amortering som. Detta visar en undersökning som SBAB genomfört.

– Att så pass många ser amortering som en kostnad och inte ett sparande påverkas sannolikt av en kombination av olika faktorer som exempelvis svårighet i att ha en långsiktig ekonomisk planering och att beslutet om amorteringstakten på nya lån styrs av regelverket, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB.

Ekonomer brukar uttrycka amortering som en form av sparande eftersom du betalar av på ditt bolån och minskar dina skulder. Många i de äldre åldersgrupperna delar den här uppfattningen, där ser minst 40 procent på amortering som ett sparande. Men i åldersgruppen 18-22 år är det bara 16 procent som håller med.

– Som ung bygger du upp din ekonomi och många lever med små marginaler. Att samtidigt amortera kan kännas irrationellt och utrymmet för att spara är lågt, vilket kan förklara att så pass få unga ser amortering som en form av sparande, säger Claudia Wörmann och fortsätter:

– Sedan är det generationsfrågan. Har man vuxit upp i en tid med ständigt stigande priser kan det vara svårare att betrakta amortering som sparande.