Här vill vi helst köpa fritidshus

Stockholm har ramlat ur toppen helt. Här här de fem mest populära platserna att skaffa fritidshus.

När svenskarna får lista var de helst vill köpa fritidshus står Gotland högst upp på listan. Stockholms skärgård, som länge varit given på listan, har trillat ur helt. Istället består topp fem av Gotland, Österlen, Fjällen, Bohuslän och Öland.

– Det kan finnas flera orsaker till att fritidshuset i Stockholms skärgård ramlat ur listan. Prisläget kan vara en faktor. Stockholms skärgård har de dyraste snittpriserna i hela Sverige. Österlen har klättrat från femte till andra plats. Om jag får spekulera lite kanske tv-program, som Mandelmanns och Karl-Fredrik på Eklaholm kan ha bidragit till det ökade intresset för Österlen, säger Claudia Wörmann, SBAB.

I skrivande stund finns det cirka 2 000 fritidshus till salu i Sverige. Snittpriset du får betala är 2 974 000 kronor. Ska du sälja ditt fritidshus tar det idag i snitt 17 dagar att få det sålt.

I svallvågorna av ökade räntor, högre elpriser, krig och dyrt bränsle är det nu också många som nu tror att priserna på fritidshus  - som ökade enormt under pandemin - sakta kommer att återgå till det normala. I fjol trodde drygt 70 procent på stigande fritidshuspriser, nu har den siffran minskat till 50 procent.

I fjol ökade priserna på fritidshus med 15 procent.

Siffrorna kommer från SBAB:s stora fritidshusundersökning 2022, som tagits fram med hjälp av analysföretaget Kantar Sifo.

Hur tror du att fritidshuspriserna utvecklas i år?

 

2022

2021

Stigande priser

50%

68%

Oförändrade priser

17%

18%

Sjunkande

14%

14%

Vet ej

19%

-