Ekonomi

Mäklare skickade sura sms till husspekulanter

Surt SMS från mäklaren.

Surt SMS från mäklaren.

"Lycka till att hitta något nytt", skrev mäklaren och svartlistade paret hos mäklarkollegor efter att de dragit sig ur försäljningen.

Ett par i Stockholm blev svartlistade och fick sura sms av mäklaren efter att ha dragit sig ur ett husköp. "Ni är numera svartlistade bland flertalet av seriösa mäklare, så lycka till att hitta något nytt" stod det bland annat i sms:et. De kritiserades även för att ha tagit upp mäklarens tid utan att ha varit seriösa i sitt engagemang.

Paret hade länge varit intresserade av huset de varit och tittat på, men från början var det inte färdigbyggt. När det slutligen stod på plats fanns det vissa brister, exempelvis felmonterade fönsterdörrar, och paret ville därför ha skriftligt på att dessa fel hade åtgärdats före kontraktskrivning. Men mäklaren tyckte att detta var onödigt. Kontraktskrivningen sköts, på grund av detta, upp två gånger.

Slutligen tog paret kontakt med byggaren som skulle åtgärda bristerna. Det visade sig då att denne ännu inte påbörjat arbetet. Dessutom framkom det att den angivna effekten på bergvärmepumpen var felaktig. De beslutade sig då för att backa ur affären eftersom de förlorat förtroendet för mäklaren.

En tid senare fick de följande sms från mäklaren: "Måste bara få avsluta det hela med er. Aldrig varit med om så märkliga och tydligen oseriösa spekulanter som ni, som tagit tid från mig utan att vara seriösa i ert engagemang. Sen att ni även blev otrevliga i slutet. Skönt att vi hittade seriösa köpare och hoppas verkligen ingen av mina vänner i branschen får med er att göra. Ni är numera svartlistade bland flertalet av seriösa mäklare, så lycka till att hitta något nytt."

Paret upplever inte att de varit oseriösa och märkliga. Enligt Dagens Nyheter anser de att husaffären var deras livs största affär, och de var därför noggranna och ville ha sanningsenliga uppgifter.

Vilken mäklarfirma det handlar om framgår inte, och det finns heller inget uttalande från mäklaren ifråga.