Ekonomi

Mäklare lurade köpare att huset var friskt

Mäklare lurade köpare att huset var friskt

Huset visade sig vara utdömt av miljöförvaltningen men köparen fick aldrig veta någonting.

En familj i Malmö bestämde sig för att ta lån och köpa ett hus från 1930 efter att mäklaren intygat att huset var friskt. Huset uppgavs vara supercharmigt och nyrenoverat. För säkerhets skull ville familjen låta en besiktningsman kolla på huset först, men enligt en artikel i Sydsvenskan ska mäklaren då ha övertygat dem att anlita en byggnadsingenjör istället som denne brukade samarbeta med vid besiktningar. Byggnadsingenjören intygade också att huset var friskt. Men en kort tid efter att familjen flyttat in fick de problem med hälsan.

Det visade sig vara fukt och mögel i hela huset, och att huset tidigare dömts ut av miljöförvaltningen som allvarligt hälsofarligt. Men möglet på väggarna hade kort och gott målats över inför försäljningen. Byggnadsingenjören visade sig dessutom vara mäklarens man. En man som tidigare hyrt huset kontaktade familjen, berättade om huset och pekade ut möglet.

Familjen känner sig nu lurade och menar att lånet på 1,8 miljoner kronor kommer att sänka dem. De har därför stämt säljaren i hopp om att köpet ska annuleras.