Juridik, Ekonomi

Det kan straffa sig att vara en aktiv konsument

Det kan bli svårare att få bolån, elavtal och andra avtal med företag om du har för många kreditupplysningar på ditt namn.

I fjol gjorde en Byggahusmedlem oss uppmärksamma på att mängden kreditupplysningar påverkar hur lätt eller svårt det är för dig att få bolån. Nu har Plånboken P1 undersökt saken och precis som vi skrev förra året så bekräftar kreditupplysningsföretaget UC att kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten.

Vattenfall har exempelvis en begränsning som säger att du maximalt får ha tolv kreditupplysningar på ett år för att kunna få teckna elavtal hos företaget. De säger samtidigt att detta är kriterier som företagets samarbetspartner UC har ställt upp och att de nu ser över dessa för att se om det finns anledning att förändra kriterarna. Eva Tranaeus är en av de vars kreditvärdighet påverkats av antalet kreditupplysningar - hon nekades elavtal.

– Jag gör precis det vi uppmanas göra, att ompröva avtal och vara en ganska aktiv konsument och då straffas jag genom att inte få köpa el till en kostnad på 200-300 kronor i månaden. Jag tycker att det är uselt, säger Eva Tranaeus till Sr.se.