Just nu: Det är köparnas marknad

Just nu: Det är köparnas marknad

Köparna har fortfarande greppet om marknaden på grund av det stora utbudet.

Trögheten på marknaden gör att det fortfarande är köparnas marknad enligt mäklarna som deltagit i månadens Mäklarpanelen. Priserna är relativt stabila men det stora utbudet gör att köparna har fler objekt att välja och vraka bland. Totalt på en skala mellan 0 och 10, där 0 utgör köparna och 10 utgör säljarna, så hamnar snittet på 3,7 för hela landet.

- Mäklarna bedömer att trögheten på marknaden till stor del beror på oron kring den ekonomiska utvecklingen i omvärlden och allt som skrivs om det i tidningarna.  Men de öppna svaren visar också att det kan vara väldigt enkelt att sälja vissa attraktiva bostäder. Bostäder som har bra läge, är nyrenoverade och har något extra kan säljas mycket snabbt för rekordhöga priser. Det framkommer även att det ofta är en relativt stark efterfrågan på smålägenheter, säger Lars-Erik Nykvist som är vd för Fastighetsbyrån.

I storstäderna är det större jämnvikt. Stor-Göteborg ger värdet 4,13 medan Stor-Stockholm hamnar strax under med 4,09. Stor-Malmö sticker dock ut med sitt snitt på 1,38.